natuur de weiden onderhoud

Wet stikstofreductie en natuurverbetering aangenomen

Datum: 18 december 2020
Laatst bijgewerkt: 18 december 2020
Door: Nico Willemsen
De Tweede Kamer heeft de Wet stikstofreductie en natuurverbetering aangenomen en daar is Cumela blij om. Dit is een belangrijke eerste stap en het zou goed zijn als de wet op korte termijn in werking treedt. Hierdoor kan er snel gewerkt worden aan natuurherstel én komt er snel ruimte voor bouwactiviteiten via de voorgestelde vrijstelling voor de bouwfase (woningen, infrastructuur en industrie).

Is de lobby nu klaar? Nee, alles behalve! Allereerst moet de wet nog worden uitgewerkt in een besluit en een regeling, waarin alle details worden vastgelegd. Zoals vaak, is een goede invulling van de details bepalend voor hoe de wet zal werken. Ook in dit proces blijft Cumela zich hard maken voor de belangen van haar leden, zowel op agrarisch als op civiel gebied. Daarom blijven wij overleg voeren met de ministeries, druk uitoefenen via VNO/NCW, en nemen we onze eigen verantwoordelijkheid om voor de sector te komen tot een verantwoorde overgang naar veel minder uitstoot van stikstof met onze eigen machines.

Hogere reductiedoel
We zijn blij met het hogere reductiedoel waar de Tweede Kamer nu voor kiest. Want ook met deze wet is er nog steeds onvoldoende ruimte voor economische ontwikkeling. Niet alleen infraprojecten, ontwikkelingen in de landbouw, maar ook woningbouw in delen van het land kunnen daardoor geen doorgang vinden. Een extra reductie van de stikstofuitstoot biedt daar wel ruimte voor.

Cumela roept alle betrokken partijen op om de komende maanden tot een structurele oplossing te komen. Voor de natuur, voor economische activiteiten en voor de agrarische sector. Onderdelen daarvan kunnen de keuze voor voorrang voor de meest kosteneffectieve stikstofreductie-maatregelen zijn, ruimhartige vergoeding van onrendabele kosten en een stikstofbank en -registratiesysteem om de ruimte die beschikbaar komt voor bouw, industrie en landbouw vorm te geven.

Verder blijven wij lobbyen voor: