zowerkthetniet

"Werkt de WAB voor jou?"

Datum: 3 januari 2020
Laatst bijgewerkt: 10 maart 2020
Door: Jacqueline Tuinenga
Nu de WAB met ingang van 1 januari 2020 een feit is, is de vraag: werkt de WAB voor jou? Waar loop je in de praktijk tegenaan? Op de website www.werktdewabvoorjou.nl vind je informatie over de verschillende onderdelen van de wet waar je rekening mee moet houden. Ook kun je hier je vragen, zorgen en problemen melden. Op deze manier houden wij, samen met andere brancheorganisaties, een vinger aan de pols en kunnen we de politiek duidelijk maken wat wel en niet werkt.

Wat verandert er na het ingaan van de WAB?
Het kabinet wil met de WAB een nieuwe balans creëren tussen baanzekerheid en kansen op de arbeidsmarkt. Het moet voor werkgevers aantrekkelijker en minder risicovol worden om werknemers in dienst te nemen voor onbepaalde tijd. Aan de andere kant wil het kabinet werknemers met een flexibel contract meer zekerheid bieden. Op de website www.werktdewabvoorjou.nl lees je meer informatie. 

Van meet af aan bezwaar
Hoewel er ook plussen in de wet zitten, hebben wij van meet af aan bezwaar gehad tegen onderdelen van de WAB, die tijdelijk werk duurder en moeilijker te organiseren maken. Terwijl voor veel ondernemers tijdelijk werk geen keuze is, maar past bij de aard van het werk. Wij vinden bovendien dat de wet onvoldoende rekening houdt met de arbeidsmarkt van nu en het vaste contract te veel als een soort ‘heilige graal’ ziet.

Zo werkt het niet
Samen met andere brancheorganisaties hebben we afgelopen jaar campagne gevoerd onder de noemer ‘Zo werkt het niet’. Daarmee is in elk geval bereikt dat jongeren tot 21 jaar met een bijbaan van maximaal 48 uur per 4-weken of 52 uur per maand niet onder het hoge WW-tarief vallen. Over een oplossing voor seizoenswerk zijn de ondernemingsorganisaties nog altijd met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in gesprek.

Meer informatie
Heb je nog vragen over de WAB of wil je graag een luisterend oor? Neem dan contact op met onze Cumela Ondernemerslijn via 033 - 247 49 99 of [email protected].