Reiskosten

Wees alert bij keuze voor ritregistratiebedrijf

Datum: 20 november 2020
Laatst bijgewerkt: 25 november 2020
Door: Sil Biesbroek
Bij Cumela zijn er signalen binnengekomen dat bedrijven die de ritregistratie van auto’s bijhouden niet altijd goed werk leveren. Dit kan als gevolg hebben dat de Belastingdienst de ritregistratie afkeurt, waardoor er duizenden euro’s extra belasting in rekening gebracht kunnen worden. Wilco Emons, bedrijvenadviseur bij Cumela, roept ondernemers op om te controleren of je leasekilometers geregistreerd worden door een bedrijf dat voldoet aan de eisen van de Belastingdienst.

Euro’s lichter
Een cumelalid is tienduizenden euro’s lichter door verkeerd geregistreerde ritten. Na een poging tot bemiddeling met de Belastingdienst en het bewuste ritregistratiebedrijf is bij het lid de ritregistratie van de afgelopen drie jaar afgekeurd en worden de kosten op hem verhaald. Een reden om extra alert te zijn als je in zee gaat met een ritregistratiebedrijf.

Storing
Bij het cumelalid ging het mis nadat er een storing was gesignaleerd bij de ritregistratie. Het ritregistratiebedrijf heeft deze storing niet teruggekoppeld naar de ondernemer. Vervolgens beloofde het ritregistratiebedrijf de registratie in orde te maken. Dit bleven ze doen tot de laatste dag voor de deadline van de Belastingdienst, maar ze kwamen niet tijdig met een oplossing. Hierdoor kreeg de ondernemer ook niet de mogelijkheid om zelf een ritregistratie in elkaar te zetten. Dit alles had als gevolg dat de Belastingdienst de ritregistratie van, in dit geval, 2019 afkeurde en besloot ook te gaan kijken naar de ritregistratie van voorgaande jaren.

Hoewel de ondernemer er zelf niets meer aan heeft wil hij wel graag andere ondernemers de lessen meegeven die hij leerde. Zo geeft hij aan dat doordat hij in een vroeg stadium contact zocht met de Belastingdienst deze uiteindelijk een coulante houding aannam. Dat adviseert hij daarom ook andere ondernemers die ermee te maken krijgen. Een tweede tip is om goed te controleren of het gekozen systeem voldoet aan de eisen die de belastingdienst aan de rittenregistratie stelt. Een CANBUS systeem kan verder voorkomen dat je elke 3 maanden je kilometers moet ijken omdat het systeem dan direct met je digitale kilometerteller is verbonden en niet afhankelijk is van een GPS signaal. Hij hoopt dat andere bespaart blijft waar hij mee te maken kreeg.