Sfeer

Waterschappen stellen hoge ambities voor duurzaamheid en veiligheid

Datum: 10 januari 2023
Laatst bijgewerkt: 10 januari 2023
Door: Nico Willemsen
In de ‘Samenwerking Waterschapswerken’ (SWW) heeft Cumela meegewerkt aan het opstellen van het ‘Visiedocument Duurzaamheid en Veiligheid’. Daarin staan de ambities om met waterschapswerken bij te dragen aan circulariteit, klimaatadaptatie, klimaatmitigatie en biodiversiteitsherstel en het belang van veilig werken, gezond zijn en gezond blijven. Wil jij ook hiermee aan de slag? Doe het samen met Cumela.

Het SWW is een samenwerkingsverband dat bestaat uit diverse waterschappen, de Unie van Waterschappen, het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP), Cumela en andere brancheverenigingen.

Samenwerking en langdurig perspectief voorwaarde voor succes

Cumela heeft in het SWW aangegeven dat er in de cumelasector een sterk veiligheidsbewustzijn heerst. Daarbij moet de aandacht liggen op een praktische en projectgebonden veiligheidsaanpak, het liefst zonder onnodige nieuwe en complexe veiligheidscertificaten. De waterschappen leggen de lat hoog als het gaat om duurzaamheidsambities. Cumela werkt daar graag aan mee en benadrukt daarbij dat dit alleen kan in goede samenwerking en met langdurig perspectief voor de investeringen die hiermee gepaard gaan.

Inmiddels heeft Cumela al meerdere keren gesprekken gevoerd met, en voorlichting gegeven aan medewerkers van de waterschappen over de mogelijkheden om duurzaamheidsambities op te nemen in aanbestedingen. Cumela adviseert om dit stapsgewijs, projectspecifiek en niet direct generiek in te voeren. Ook wijst Cumela op het grote belang van het gesprek met de machine-eigenaren. Dit zijn de MKB-cumelaondernemers die meestal geen hoofdaannemer zijn maar vaak wel onderaannemer of verhuurder. Belangrijk is ook dat de bestuurders van de waterschappen zich bewust zijn van de meerkosten van deze ambities. Verder adviseert Cumela de waterschappen om aan te sluiten bij de landelijke ambities van het programma
Schoon en Emissieloos Bouwen.


De Groene Koers

Cumela organiseert in het samenwerkingsverband De Groene Koers kennissessies met ondernemers en opdrachtgevers en marktontmoetingen en -consultaties. Lees hier de ervaringen en goede praktijkvoorbeelden.

Heeft jouw waterschap ook duurzaamheidsplannen en wil je hier samen werk van maken? Betrek Cumela in de organisatie door een mail te sturen naar:
[email protected]

 

Presentatie ‘Visiedocument Duurzaamheid & Veiligheid’ op InfraTech

SWW presenteert het visiedocument op 18 januari tijdens InfraTech 2023 op het Waterschapsplein in Ahoy Rotterdam.

Waterschappen

Visiedocument Duurzaamheid & Veiligheid