sloten schonen

Wat doet Cumela rondom PFAS?

Datum: 2 oktober 2019
Laatst bijgewerkt: 6 maart 2020
Door: Ilse Klaarenbeek
Bij de Cumela Ondernemerslijn krijgen we veel vragen over PFAS en de toepassing van grond. Onze bedrijvenadviseurs zitten dagelijks om tafel met ondernemers in Grondverzet & Cultuurtechniek die zich zorgen maken over de toekomst. Binnen Cumela zien we de PFAS-regels als een acuut probleem waar we aandacht aan willen én moeten besteden. Maar welke acties ondernemen we nu eigenlijk precies?

Deze week houden we een korte enquête onder leden om de problematiek in kaart te brengen en onze vermoedens en de signalen die we horen, te onderbouwen met cijfers. We zitten aan tafel met een aantal Kamerleden, besteden aandacht aan PFAS via social media en zoeken contact met de landelijke media. Ook werken we aan een praktische animatievideo waarin we de PFAS-problematiek uitleggen. Op 10 oktober organiseren wij een webinar voor cumelaleden, waarin we informatie geven over de regelgeving en antwoord geven op de veelgestelde vragen.

Spoedoverleg met staatssecretaris
Verder staat er een spoedoverleg gepland met staatssecretaris Stientje van Veldhoven over de onwerkbare situatie die is ontstaan naar aanleiding van het tijdelijk handelingskader PFAS. Wij strijden voor een (tijdelijke) aanpassing van de norm, willen dat gemeenten de achtergrondwaarden snel bepalen en in kaart brengen én vinden dat er een uniform beleid moet komen voor het meten en handhaven. Hierbij werken we nauw samen met andere brancheorganisaties die te maken hebben met deze regelgeving.

Vragen of meer informatie?
Heb jij nog vragen of ideeën? Neem dan contact op met onze Cumela Ondernemerslijn via (033) 247 49 99 of [email protected]