Checklist certificering

VKL-audits op afstand

Datum: 3 april 2020
Laatst bijgewerkt: 23 januari 2024
Door: Hans Verkerk
De Stichting Pro aCt staat toe dat Certificerende Instanties de audits voor VKL op afstand uitvoeren. Dit betekent dat de auditor vooraf een aantal documenten via de mail wil hebben en tijdens de audit via een beeldverbinding met je communiceert. Kan een beeldverbinding niet omdat er bijvoorbeeld te weinig internetdekking is, dan kan de geldigheid van het certificaat verlengd worden.

Nu de coronacrisis het voor Certificerende Instanties onmogelijk maakt om de jaarlijkse audit voor VKL bij jou op het bedrijf te komen doen, is er gezocht naar een oplossing. De Stichting Pro aCt, eigenaar van de VKL-norm, heeft aan de Certificerende Instanties laten weten dat het tijdens deze crisis toegestaan is om de audits voor VKL bij jou op het bedrijf op afstand te doen. 

Audit op afstand
Concreet houd dit in dat de planning van de Certificerende Instanties op een andere manier afspraken met je zal maken. Er zal net als anders een datum en tijd worden afgesproken, maar je zult nu vooraf een aantal documenten via de email beschikbaar moeten stellen, zodat de auditor een groot deel van de audit al vast thuis kan uitvoeren. Op het afgesproken tijdstip zal de auditor via een beeldverbinding contact met je opnemen. Dan worden openstaande vragen nog besproken, kun je nog aanvullende informatie beschikbaar stellen en zal ook het rondje over het bedrijf, met deze beeldverbinding gemaakt worden.

Onvoldoende mobiel internet
Als er niet voldoende internetdekking op jou bedrijfslocatie is, kan besloten worden om je huidige certificaat met maximaal 6 maanden te verlengen. Daarna moet de audit alsnog plaatsvinden. Deze verlenging moet het Certificerende Instantie ook melden aan de Stichting Pro aCt, zodat dit verwerkt wordt in de database en op de website van VKL.

Voor het eerst gecertificeerd worden?
Het is in de ogen van de Stichting Pro aCt niet mogelijk om voor het eerst gecertificeerd te worden voor VKL, zonder dat een auditor echt op het bedrijf is geweest. De zogenaamde initiële audit mag dus niet op afstand uitgevoerd worden. Voor een bedrijf dat nu wil starten met VKL is dat heel vervelend, omdat je daardoor nu dus niet gecertificeerd kan worden. Dat moet echt even wachten tot de auditor weer op je bedrijf mag komen.