Code 95, chauffeur, coronavirus, Advies

Verlopen rijbewijzen zeven maanden langer geldig

Datum: 29 mei 2020
Laatst bijgewerkt: 1 juni 2020
Door: Hero Dijkema
De Europese Commissie heeft bepaald dat rijbewijzen en code 95 zeven maanden langer geldig blijven na de vervaldatum. Dit geldt ook voor het T-rijbewijs. Hiermee is er een uniforme regeling voor alle bestuurders in alle Europese lidstaten. De regeling is op 28 mei ingegaan en wordt zeven dagen later van toepassing.

Door de coronamaatregelen kunnen bestuurders meestal niet voldoen aan de vereisten om het rijbewijs te kunnen verlengen. Zo lag de nascholing voor code 95 stil. Door de regeling blijven rijbewijzen en de code 96 zeven maanden langer geldig dan de vervaldatum op het rijbewijs. Ook voor rijbewijzen met een kortere geldigheidsduur dan vijf jaar, geldt de automatische verlenging met zeven maanden. De coulanceregels gelden in de gehele Europese Unie en daardoor kan er nu ook met verlopen rijbewijzen in het buitenland worden gereden.

T-rijbewijs
De Europese verruiming geldt alleen voor Europese geharmoniseerde rijbewijzen. Het T-rijbewijs is een nationaal rijbewijs en valt strikt genomen niet onder de verruiming. Toch hanteert Nederland voor het T-rijbewijs hetzelfde regime. Wanneer het T-rijbewijs verloopt of is verlopen in de periode tussen 1 februari en 31 augustus 2020, wordt het T-rijbewijs vanaf de verloopdatum nog zeven maanden als geldig beschouwd. Het T-rijbewijs loopt in hetzelfde regime mee met de Europese regels voor verruiming van de geldigheid. 

APK en Eurovergunning
Naast rijbewijzen en code 95 zijn er ook verlengingen voor de geldigheid van de APK en van de Eurovergunning. De APK van een voertuig die verloopt tussen 1 februari en 31 augustus 2020 blijft zeven maanden langer geldig. De Eurovergunning die in deze periode afloopt is echter zes maanden langer geldig.

Samengevat:
•    Rijbewijzen die verlopen tussen 1 februari en 31 augustus 2020 blijft zeven maanden na vervaldatum geldig.
•    Code 95 die verloopt tussen 1 februari en 31 augustus 2020 blijft zeven maanden na vervaldatum geldig.
•    Zeven maanden extra tijd om periodieke training te volgen die gepland stond tussen 1 februari en 31 augustus 2020.
•    APK-certificaat dat verloopt tussen 1 februari en 31 augustus 2020 blijft zeven maanden na vervaldatum geldig.
•    Eurovergunning die verloopt tussen 1 februari en 31 augustus 2020 blijft zes maanden na vervaldatum geldig.