Ploeg

Verduidelijking term "gezag"

Datum: 3 januari 2019
Laatst bijgewerkt: 20 maart 2020
Door: Jacqueline Tuinenga
Minister Koolmees heeft de Tweede Kamer geïnformeerd hoe hij de nieuwe regels voor het inhuren van zelfstandigen gaat vormgeven. Deze regels moeten de huidige Wet DBA vervangen. In het regeerakkoord was al een richting aangegeven. Koolmees heeft de Kamer nu geïnformeerd over het wel of niet invoeren van voorstellen daaruit en wanneer. De wijzigingen komen in drie stappen in drie jaar en leiden uiteindelijk tot nieuwe zzp-inhuurregels. De eerste stap is nu gezet en wordt in dit bericht toegelicht.

De drie stappen om te komen tot nieuwe inhuur-regels zijn:

  1. verduidelijking van de term "gezag"; per 1 januari 2019
  2. invoering van een webmodule om vooraf zekerheid te krijgen omtrent de arbeidsrelatie; per 1 januari 2020
  3. uitzonderingsregels voor zelfstandigen met een laag tarief; per 1 januari 2021

De verduidelijking van de term gezag is geen wet maar geldt als beleidsbesluit en kan daarom ook per 1 januari 2019 ingaan. De minister heeft een lijst gemaakt met indicaties die ofwel een indicatie zijn voor wel of geen gezagsverhouding. De gezagsverhouding is één van de drie kenmerken van een dienstverband. Het idee hierachter is dat opdrachtgevers en opdrachtnemers meer handvatten hebben om zelf te beoordelen of er sprake is van een gezagsverhouding. Is de conclusie dat er sprake is van een gezagsverhouding dan moet de opdrachtgever loonheffing inhouden. De lijst met indicaties geven aanwijzingen voor de aanwezigheid van een gezagsverhouding. De aanwezigheid van één criterium zal niet direct leiden tot de conclusie dat er een gezagsverhouding is. De lijst is niet volledig. Bij de beoordeling of er sprake is van een gezagsverhouding spelen alle elementen en hun onderlinge verhouding een rol. In het Handboek Loonheffingen staat: het is niet mogelijk om van te voren alle mogelijke elementen te definiëren.

De indicaties zijn gegroepeerd in een vijftal elementen:

  1. leiding en toezicht
  2. vergelijkbaarheid personeel
  3. werktijden, locatie, materialen, hulpmiddelen en gereedschappen
  4. manier waarop de werkende naar buiten treedt
  5. overige relevante aspecten

Wil je de indicaties bestuderen verwijs ik graag naar de informatie hierover in het handboek loonheffingen 2019, je kunt dit vinden door de klikken op deze link:
https://www.belastingdienst.nl/bibliotheek/handboeken/html/boeken/HL/bij...