In Zwitserland zullen de komende vijf jaar 1600 Hyundai H2 Xcient-trucks worden geleverd

Vanaf 2040 over op vrachtwagen zonder uitlaatgas

Datum: 12 november 2021
Laatst bijgewerkt: 12 november 2021
Door: Herma van den Pol
Koop je in 2040 een nieuwe vrachtwagen dan is het er één zonder uitlaatgas. Nederland en nog veertien landen hebben dit streven op initiatief van Nederland tijdens de klimaattop in Glasgow ondertekend.

"Omdat vrachtwagens gemiddeld zo'n tien jaar rondrijden is de overeenkomst een mooie stap om de uitstoot van broeikasgassen door vrachtwagen en bussen wereldwijd naar nul te krijgen in 2050", zo meldt Rijksoverheid. Het gaat hier overigens om een ambitie en geen keiharde regel. Door de CO2-uitstoot door vrachtverkeer aan te pakken, goed voor een aandeel van dertig procent, wordt een stap gezet in het milieuvriendelijk maken van wegverkeer. 

Ontwikkeling versnellen
Staatssecretaris Van Weyenberg (Infrastructuur en Waterstaat): “Deze overeenkomst is een mooi begin. Nederland is ambitieus. Wij hebben in het klimaatakkoord al afgesproken al het wegverkeer in 2050 schoon te willen hebben. Het is belangrijk om daar samen met andere landen voor te gaan, zodat de markt zich sneller gaat ontwikkelen. Ik roep andere landen dan ook op zich aan te sluiten.”

Naast Nederland doen Oostenrijk, Canada, Chili, Denemarken, Finland, Luxemburg, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Schotland, Turkije, Uruguay, het Verenigd Koninkrijk, Wales en Zwitserland mee. Wat opvalt is dat België, Duitsland en Polen ontbreken, terwijl veel vrachtverkeer in Nederland juist uit deze regio's afkomstig is. 

Beschikbaarheid
Een ander punt van aandacht is de beschikbaarheid van vrachtwagens die rijden op een batterij of op waterstof. Er wordt in Europa en Zwitserland hard gewerkt aan het opzetten van een productie van dit type vrachtwagen en er is tijd, maar dan nog is het een uitdaging. Nederland stimuleert dit in elk geval door te werken aan een regeling die voorziet in een subsidie voor de aanschaf van emissievrije vrachtwagens, zo meldt Rijksoverheid. 

NOS in gesprek met Holhausen