Thema Milieu en Omgeving

Toepassen bouwstoffen onder de Omgevingswet

Datum: 22 maart 2022
Laatst bijgewerkt: 23 maart 2022
Door: Tom Luttikhold
Begin februari werd bekend dat de invoering van de Omgevingswet misschien op 1 oktober zal plaatsvinden, maar het kan ook 1 januari 2023 worden. Ondanks het uitstel gaan we door met de voorbereidingen op de wet. Eerder keken we al naar het toepassen van grond en baggerspecie onder de Omgevingswet. Deze keer gaan we in op de veranderingen bij het toepassen van bouwstoffen.

Het toepassen van bouwstoffen en grond is op dit moment geregeld in het Besluit en de Regeling bodemkwaliteit. Ten aanzien van bouwstoffen is nu opgenomen dat het toepassen van IBC-bouwstoffen en het hergebruik van bouwstoffen door dezelfde eigenaar moet worden gemeld. Het Besluit en de Regeling bodemkwaliteit blijven bestaan, maar een belangrijk deel van de regels gaat over naar onder meer het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal). Met de komst van de Omgevingswet veranderen er enkele concrete regels over de toepassing van bouwstoffen.

Toepassing vooraf melden

Vanaf het in werking treden van de Omgevingswet en het Bal geldt een informatieplicht bij het toepassen van AVI-bodemas en immobilisaat. Dit betekent dat vier weken voor de start van de activiteiten de volgende gegevens bij het bevoegd gezag moeten worden gemeld:

  • Algemene gegevens (NAW- en projectgegevens).
  • Verwachte datum van het begin van het toepassen van bodemassen of immobilisaten.
  • Verwachte datum waarop het werk klaar is.
  • Milieuverklaring bodemkwaliteit. Dat is een verklaring over de milieuhygiënische kwaliteit van de bouwstof, afgegeven op grond van het Besluit bodemkwaliteit 2021.
  • Herkomst van de AVI-bodemassen of immobilisaten.
  • Kwaliteit van de AVI-bodemassen of immobilisaten.
  • Hoeveelheid AVI-bodemassen of immobilisaten in kubieke meters die in het werk komt.
  • Coördinaten: de coördinaten van de ontvangende landbodem, tenzij het adres al bij de algemene gegevens staat. Bij een waterbodem: de coördinaten van het ontvangende oppervlaktewaterlichaam.

Met de komst van de Omgevingswet veranderen er enkele concrete regels over de toepassing van bouwstoffen

Gegevens beschikbaar

De kwaliteit van de bouwstoffen moet op het moment van toepassen bekend zijn. Om die te kunnen aantonen, moeten tijdens het uitvoeren van de activiteit de volgende gegevens beschikbaar zijn:

  • De milieuverklaring bodemkwaliteit waaruit blijkt dat de bouwstof voldoet aan de kwaliteitseisen van het Besluit bodemkwaliteit 2021.
  • De afleverbon afgegeven op grond van het Besluit bodemkwaliteit 2021.

Na afloop van de werkzaamheden moeten de afleverbonnen en milieuverklaringen bodemkwaliteit minimaal vijf jaar na het aanbrengen van de bouwstof worden bewaard.

In het omgevingsplan kunnen aanvullende eisen zijn opgenomen voor het toepassen van bouwstoffen

Uitzonderingen

Voor deze meldingsplicht gelden een aantal uitzonderingen. Dit is onder andere het geval wanneer er sprake is van het toepassen van bouwstoffen in een gebouw waarbij de bouwstoffen niet in contact kunnen komen met hemelwater, oppervlaktewater of grondwater.

Voor de onderstaande bouwstoffen is de meldingsplicht ook niet van toepassing:

  • Toepassen van metselmortel of een natuursteenproduct.
  • Vormgegeven bouwstoffen als bedoeld in het Besluit bodemkwaliteit 2021 die zonder verandering van eigenschappen of samenstelling onder dezelfde omstandigheden opnieuw worden toegepast (bijvoorbeeld het hergebruiken van bestratingsmateriaal).
  • Het ter plaatse hergebruiken van niet-teerhoudend asfalt of asfaltbeton (in combinatie van de CROW-publicatie 210).
  • Tijdelijk uit een werk wegnemen en terugplaatsen van bouwstoffen.
  • Het toepassen van bouwstoffen door een particulier, anders dan in zijn beroep of bedrijf, met een maximale hoeveelheid van 25 kubieke meter.
Aandachtspunten

Naast deze algemene eisen kan er sprake zijn van maatwerk voor een project of kunnen in het omgevingsplan aanvullende eisen zijn opgenomen voor het toepassen van bouwstoffen. Met de inwerkingtreding van de Omgevingswet wordt het (nog) belangrijker om tijdig na te gaan of het omgevingsplan een bodemonderzoek voorschrijft voor bepaalde functies. Dit vraagt meer tijd voor de aanvang van een project, maar zo worden discussies en risico’s van het stilleggen van werkzaamheden en het opleggen van boetes voorkomen.

Cumela Advies

Tom Luttikhold

Juridisch adviseur omgevingsrecht