Volvo FM en FMX elektrisch bouw

Subsidieregeling elektrische trucks zwaar overtekend

Datum: 19 mei 2022
Laatst bijgewerkt: 20 mei 2022
Door: Toon van der Stok
De subsidieregeling voor de aanschaf van elektrische vrachtauto’s is op de eerste dag al zwaar overtekend. Er werd voor 35 miljoen euro subsidie aangevraagd terwijl er maar 13,5 miljoen beschikbaar is.

Het betekent dat er voor ongeveer 500 trucks subsidie is aangevraagd terwijl er maar voor ongeveer 200 vrachtwagens geld beschikbaar is. Gemiddeld is er namelijk voor 70.000 euro per vrachtwagen aangevraagd. Met de aangevraagde subsidie zal het aantal elektrische vrachtwagen in Nederland ongeveer verdubbelen. Daarmee gaat Nederland wel snel in de richting van de doelstelling voor 2025. Dan zouden er 1000 uitstootvrije vrachtwagens moeten rijden.

Net als bij de SEB subsidie, die voor een aantal onderdelen fors overtekend was, zal er worden geloot tussen de aanvragers die een goedgekeurde aanvraag hebben ingediend. Voor de verliezers rest niets anders dan wachten op een nieuwe regeling of zonder subsidie kopen. Maar dat levert direct een fors concurrentienadeel op door de veel hogere aanschafprijs. Het is dus wachten op de nieuwe subsidieronde die op 2 januari 2023 open gaat.