Volvo electrische trucks

Subsidie voor emissieloze vrachtwagens

Datum: 29 april 2022
Laatst bijgewerkt: 29 april 2022
Voor de aanschaf van een emissieloze vrachtwagen is vanaf 9 mei een subsidie beschikbaar waarbij 40 tot soms 60 procent van de meerkosten wordt vergoed. Dit jaar is 13,5 miljoen gereserveerd voor deze regeling.

De subsidie is beschikbaar voor vrachtwagen die schoon rijden, dat wil zeggen op waterstof of op elektriciteit. Met de subsidie zet het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een volgende stap naar een volledig schoon wagenpark in 2050. Met de subsidieregeling wil staatssecretaris Heijnen ondernemers die willen overstappen een financieel steuntje in de rug geven. “Ik hoop dat de elektrische vrachtauto op de weg straks net zo normaal is als de elektrische personenauto.”

Meer voor kleine bedrijven
De hoogte van de subsidie hangt af van het soort vrachtwagen en de grootte van het bedrijf. Grote bedrijven kunnen in totaal (subsidie en belastingvoordeel) tot 40% van de meerkosten ten opzichte van een dieselvrachtwagen vergoed krijgen. Heijnen wil MKB’ers een beetje extra tegemoet komen. Voor de kleinste bedrijven, met minder dan 10 werknemers, loopt het subsidiebedrag op tot 60%. Het gaat dan om de meerkosten bij aanschaf, die liggen voor elektrische vrachtwagens hoger dan voor dieselvrachtwagens. Elektrische vrachtwagens zijn wel goedkoper in gebruik en onderhoud.

De subsidieregeling loopt tot begin 2027. Momenteel is de pot in totaal gevuld met ruim 40 miljoen euro, die tot en met 2024 beschikbaar komt. Waarvan 13,5 miljoen dit jaar. Het kabinet werkt momenteel aan de vormgeving van het budget na 2024, in lijn met de wens daartoe vanuit de Tweede Kamer en de sector.