yes we can

Statiegeld op blikjes om zwerfafval te voorkomen

Datum: 25 februari 2021
Laatst bijgewerkt: 25 februari 2021
Door:
Er komt statiegeld op alle blikjes die water, frisdrank, bier en zwak alcoholhoudende drank bevatten. Dit besloot het kabinet op 3 februari en is het resultaat van een campagne van de Statiegeldalliantie - waar Cumela bij aangesloten is - om statiegeld op blikjes in te voeren en daarmee zwerfafval tegen te gaan. Het statiegeld op blikjes gaat in op 31 december 2022. Vanaf die datum wordt er 15 cent statiegeld gerekend bij elk plastic blikje.

Cumela heeft zich aangesloten bij de Statiegeldalliantie omdat cumelabedrijven regelmatig geconfronteerd worden met zwerfafval en daar bij hun werkzaamheden nadeel van ondervinden. Bovendien belemmert zwerfafval hergebruik van organisch materiaal en zijn er dure reinigingsstappen nodig. Cumela vindt het besluit van het kabinet daarom een mooi resultaat van de campagne van de Statiegeldalliantie.

Plastic flessen
Vorig jaar april besloot het kabinet al om statiegeld te gaan heffen op alle plastic flessen met water en frisdrank. Vanaf 1 juli wordt 15 cent statiegeld gerekend op flesjes kleiner dan 1 liter. Voor flessen groter dan een liter blijft het statiegeld 25 cent.