mestcongres

Samen werken in een eerlijke keten

Datum: 9 februari 2019
Laatst bijgewerkt: 12 februari 2020
Een eerlijke mestketen is waar LTO Nederland, Cumela, POV, Transport en Logistiek Nederland (TLN) en Rabobank sinds december 2017 aan werken binnen het plan van aanpak ‘Samen werken in een eerlijke keten’. Tijdens het mestcongres van Boerderij op 14 februari jl. is de stand van zaken gedeeld met de ruim 150 aanwezigen.

Afgelopen jaar is de gedragscode KeurMest gelanceerd. Ondertekenaars verklaren daarin dat zij naar eer en geweten zorgvuldig en volgens de regels met mest omgaan. Inmiddels hebben zo’n 200 boeren en intermediairs de gedragscode getekend. Claude van Dongen (LTO Nederland): ‘De gedragscode is vooral bedoeld voor bewustwording.’ Ruud Huirne (Rabobank en voorzitter stichting Mestafzetcontrole) roept ondernemers op om KeurMest te tekenen: ‘Met de ondertekening laten we aan de buitenwereld zien dat we werken aan een eerlijke mestketen.’

Certificering
KeurMest is een voorloper van de certificering. Stichting Mestafzetcontrole, met onafhankelijke Certificerende Instellingen (CI’s) en deelnemende organisaties, verwacht dit jaar het certificeringssysteem klaar te hebben. Johan Mostert (voorzitter sectie meststoffendistributie Cumela): ‘We certificeren niet om het certificeren. Dat doen we al genoeg. Het moet echt bijdragen aan een betere mestketen.’

Is KeurMest dé oplossing?
Wordt met KeurMest, acceptabele bandbreedtes voor mest, certificering, bijscholing en communicatie voorkomen dat iemand een fout maakt? Nee, dit zijn slechts onderdelen. De sectoren werken op vier manieren aan een eerlijke mestketen:

  • Werken aan bewustwording, gedragsverandering, gedragscodes en opleiding & kennis delen;
  • Invoeren van certificering in de keten;
  • Ondersteuning door techniek: verregaande digitalisering in mestinformatie;
  • Samenwerkingen in een totaalvisie Mestketen en in de mestverwerking.

Het is soms niet eenvoudig om op de juiste manier om te gaan met mest en het is ook niet altijd wat goed voelt, om allerlei redenen: de grond heeft meer nodig, de regels zijn te complex, de kosten zijn zo hoog… Maar voor iedereen in de mestketen is het van groot belang dat alle schakels, van veehouder tot loonwerker en van akkerbouwer tot adviseur, zich houden aan de regels zoals die gelden.

Meer informatie
Neem bij vragen of voor advies contact op met de Cumela Ondernemerslijn via telefoonnummer: 033 - 247 49 99 of e-mailadres: [email protected].