Rookvrij

Rookvrij bedrijfsleven

Datum: 29 november 2021
Laatst bijgewerkt: 21 december 2021
Door: Corina van Zoest-Meester
Jaarlijks sterven er meer dan 20.000 mensen door roken of meeroken. Daarom heeft iedereen recht op een rookvrije omgeving. In het Nationaal Preventieakkoord staan maatregelen om te komen tot een rookvrije generatie in 2040.

Het is de bedoeling dat kinderen niet beginnen met roken en dat van de volwassenen maximaal 5 procent rookt. Landelijk rookt momenteel 23 procent van de volwassenen en in de cumelasector is dat zelfs 25 procent. Eén van de stappen om het roken te ontmoedigen is het nieuwe verbod van rookruimtes in het bedrijfsleven.

Vanaf 1 januari 2022 is het niet meer toegestaan om in je bedrijf een aparte rookruimte te hebben. Daarnaast heeft iedereen recht op een rookvrije werkplek. Het is dus volgens de wet ook verboden om in cabines te roken of in de kantine. Maak hierover samen duidelijke werkafspraken.

Bedrijven die niet rookvrij zijn riskeren een boete. Als werkgever heb je geen zeggenschap over het roken in de eigen pauze. Een werknemer mag dus wel roken in zijn pauze, maar dan naast het bedrijfsterrein. Als je als werkgever het roken niet helemaal wilt ontmoedigen, dan is het mogelijk om los van het bedrijfsgebouw een beschutte rookplek te maken. Voorwaarde is wel dat anderen hier geen hinder van ondervinden.  Naar verwachting zal deze regel niet lang standhouden, omdat ingezet wordt op een rookvrije generatie.

Meer informatie:

Stigas heeft materialen verzameld die bedrijven kunnen helpen hieraan bij te dragen en aan de nieuwe regelgeving te voldoen

Hoe zorg je dat medewerkers meedoen met het stoppen-met-rokenaanbod?