dieseltank

Rode diesel in België

Datum: 9 november 2018
Laatst bijgewerkt: 28 februari 2020
Door: Geralde Bouw-Van de Bunt
Mag een Nederlandse ondernemer nou wel of niet in België rode diesel tanken? De rode diesel is in Nederland al enige jaren verdwenen, maar onze zuiderburen kennen deze goedkopere brandstof nog wel. Helaas is het erg onduidelijk wat wel en niet mag. Het lijkt erop dat het volgens de Nederlandse wet wél is toegestaan, maar volgens de Belgische wetgeving niet.

Cumela heeft daarom de Federale Overheidsdienst Financiën, de instantie die gaat over de vereiste vergunningen, gevraagd om nadere uitleg. Cumela spant zich in om meer duidelijkheid te verkrijgen omtrent de uitleg van de wetgeving en daarmee dus over de vraag of het nou wel of niet is toegestaan om met een Nederlandse trekker in België rode diesel te tanken. Hiervoor zijn inmiddels ook de juristen van het Belgische ministerie ingeschakeld. We informeren je op het moment dat er meer duidelijkheid is gegeven vanuit België.

De Nederlandse regels
De Nederlandse Douane heeft duidelijke regels opgesteld over het tanken van rode diesel in België. De voorwaarden zijn: Het werktuig/de trekker is zelf in België geweest, de rode diesel is in België getankt in het werktuig/de trekker, de rode diesel zit in het normale brandstofreservoir van een zelfrijdend(e) werktuig/trekker en als de Douane controleert, moet je aantonen dat de rode diesel in België getankt is. Vanuit de Nederlandse wetgeving is het dus toegestaan. Helaas zijn er in België veel voorwaarden om rode diesel te mogen tanken.