Op deze pagina vind je een aantal handig downloads

Rijk stimuleert preventief testen van werknemers

Datum: 26 maart 2021
Laatst bijgewerkt: 23 januari 2024
De overheid wil bedrijven ondersteunen met het afnemen van preventieve testen bij werknemers waarvoor thuiswerken geen optie is. Het demissionaire kabinet heeft hiervoor een tijdelijke regeling opgezet waarvoor een budget van 250 miljoen euro beschikbaar is. Het doel is dat werknemers die geen 1,5 meter afstand kunnen bewaren tijdens werk ook zonder klachten regelmatig getest gaan worden.

Deze regeling is gister in gegaan en loopt tenminste door tot 31 mei 2021. Het vergoedt alleen antigeensneltesten en testen voor begeleide zelfafname. Het ministerie van VWS adviseert om zo’n test voor werknemers twee keer per week te laten afnemen. Arbodiensten en BIG-geregistreerde artsen kunnen zich voor de regeling aanmelden. De bedoeling is namelijk dat zij, op aanvraag van een werkgever, de testen gaan uitvoeren. Hiervoor ontvangen ze dan per test een vergoeding van 20 euro.

Veiligere werkomgeving
Door het zelftesten en testen onder begeleiding moet uiteindelijk een veiligere werkomgeving ontstaan. Dit is nu nog niet volledig mogelijk omdat er nog geen zelftesten op de markt beschikbaar zijn. Het ministerie van VWS verwacht dat de eerste zelftesten in april beschikbaar zullen zijn.

Voorkomen uitbraken
VNO-NCW en MKB-Nederland zijn blij met de regeling die de overheid heeft aangekondigd. Zij pleitten al langer voor de mogelijkheid om personeel preventief te testen, zodat uitbraken van het coronavirus binnen bedrijven voorkomen kunnen worden.

Ondersteuning
De regeling is uitsluitend in het leven geroepen om bedrijven te ondersteunen met personeel waarbij het in de werksituatie lastig is de 1,5 meter afstand te handhaven. Vanwege de verschillende werkzaamheden die bedrijven in de cumelasector uitvoeren komen cumelabedrijven ook in aanmerking voor deze regeling.