Coronavirus

Quarantaine ingekort voor beschermde groepen

Datum: 14 januari 2022
Laatst bijgewerkt: 15 januari 2022
Door: Jacqueline Tuinenga
Mensen die de afgelopen acht weken zijn genezen van corona en mensen die een boosterprik hebben gehad (minimaal een week oud), hoeven niet in quarantaine als een huisgenoot of contactpersoon corona heeft. Mits ze zelf geen klachten hebben.

Deze aanpassing van de quarantaineregels is een van de versoepelingen die 14 januari bekend zijn gemaakt in de aanpak van de coronapandemie. Naast de inperking van de quarantaine regels zijn er niet alleen versoepelingen aangekondigd maar ook een aantal nieuwe maatregelen. Belangrijk is dat het mondkapjesadvies wordt uitgebreid. Waar een minimale onderlinge afstand van  1,5 meter niet mogelijk is, wordt het advies om een mondkapje te dragen. Geen stoffen mondkapje, omdat die onvoldoende beschermt tegen de omikron variant, maar een wegwerpmondkapje. Dit geldt ook voor buiten!

  • Dus bij het werk buiten of in de schuur, als 1,5 meter onderlinge afstand niet mogelijk is en bij verplaatsingen, advies mondkapje op.
  • Het advies blijft om thuis te werken wanneer dat kan, is het toch nodig om naar kantoor te gaan, geldt ook hier of 1,5 meter afstand of een mondkapje. Mondkapje in ieder geval dragen bij verplaatsingen.
  • Scholing en trainingen in het kader van beroep of bedrijf blijven mogelijk.
     

Naar de quarantaineregels voor werkenden in cruciale beroepen die besmet zijn met corona wordt nog gekeken. Hier komt waarschijnlijk woensdag 19 januari meer duidelijkheid over.

De nieuwe regels gaan zaterdagmorgen 15 januari 05.00 uur in. Vanaf dat moment mogen onderwijs, sport en detailhandel weer open. Over de horeca en evenementen wordt op 25 januari opnieuw gekeken.