minigraver

PFAS legt steeds meer werken stil

Datum: 5 september 2019
Laatst bijgewerkt: 21 februari 2020
Door: Herma van den Pol
Op steeds meer plaatsen komen als gevolg van het handelingskader PFAS werken stil te liggen of worden ze ernstig vertraagd. "Een miljoenenstrop voor de veelal lokale familiebedrijven", zo omschrijft Gerben Zijlstra, beleidsmedewerker bodem bij Cumela het. Tegenover BNR laat hij dan ook weten dat de urgentie steeds groter wordt om een oplossing te vinden. Samen met de Vereniging van Waterbouwers stuurde Cumela daarom ook al een brandbrief naar staatssecretaris Stientje van Veldhoven.

Steeds meer baggerwerkzaamheden vallen stil. De oorzaak daarvan is het Handelingsperspectief voor hergebruik van PFAS-houdende grond en baggerspecie. Het was reden voor de Vereniging van Waterbouwers om met een brief aandacht te vragen voor de problemen die dit kader veroorzaakt. In de brief wordt duidelijk dat zelfs de waterschappen, die in eerste instantie nog dachten dat ze goed uit de voeten konden met het kader, nu ook tegen problemen aanlopen. Naast Cumela werd de brief ook gesteund door Bouwend Nederland en Cascade.

Impact handelingskader
Doordat de bouwvak afloopt, kunnen we ons ook een steeds beter beeld vormen van de impact van het handelingskader. Eerder riep Cumela de leden al op om resultaten van analyses in te leveren om zo meer inzicht te krijgen in de situatie. Die oproep blijft van kracht, waarbij Zijlstra aangeeft dat leden ook bij de Cumela Ondernemerslijn terechtkunnen om vertragingen of stilgevallen werken te melden. Deze week stelde hij bij BNR dat de urgentie steeds meer begint te spelen. Grofweg schat hij dat de omvang al enkele miljoenen omvat. Het complete interview kun je hieronder beluisteren.

Vragen?
Heb je nog vragen dan kun je daarvoor terecht bij de Cumela Ondernemerslijn via 033- 247 49 99 of door een e-mail te sturen naar [email protected].