wab

Overhandiging manifest tegen hoge premie voor tijdelijk werk

Datum: 13 maart 2019
Laatst bijgewerkt: 14 februari 2020
"Let op de jongeren", zegt Carolien van Vliet van Loonbedrijf Van Vliet. “Door een nulurenovereenkomst kun je ervaren wat het werk met je handen mooi maakt." Ze zei dit bij de overhandiging van het manifest 'Zo werkt het niet' aan de Eerste Kamer. Een laatste kans om een forse premieverhoging voor tijdelijke contracten te voorkomen.

"De romantiek van ons werk is dat je het buitenleven proeft", zegt Van Vliet. Door een nulurenovereenkomst biedt de branche aan anderen van buiten de sector, waaronder jongeren, de mogelijkheid om dit ook te ervaren. "Zo kun je ze een proefplaatsing aanbieden", verduidelijkt Van Vliet. Het zijn echter de tijdelijke contracten die via de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) flink duurder worden. Zo becijferde Jacqueline Tuinenga, Cumela-beleidsmedewerker sociale zaken, dat dit percentage van de huidige 6,18 procent omhoog gaat naar 7,78 procent in 2020.
Jan Vrij, van AH Vrij Groen, Grond en Infra, en Van Vliet reisden daarom dinsdag 12 maart af naar Den Haag om een manifest te overhandigen. Dit gebeurde samen met VNO-NCW, MKB Nederland en andere belangenbehartigers van werkgevers die veel te maken hebben met piekwerkzaamheden en/of seizoenswerk. De vaste Kamercommissie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) van de Eerste Kamer nam het manifest in ontvangst.
Vrij kijkt met een goed gevoel terug op de overhandiging. "Ik denk dat ze het wel snappen. De lastigheid is dat een deel van de sector een vlakke arbeidsbehoefte heeft en een ander deel niet. Die moet je eigenlijk apart behandelen en zijn lastig samen te voegen." Wat de politiek nu zoekt, zijn werkbare oplossingen. "Zolang die er niet zijn, kiest de politiek voor de meest veilige oplossing." 

Wachten met behandeling van de wet
Met deze actie vragen Cumela en de andere belangenbehartigers aandacht voor de problemen waar werkgevers door deze wet tegenaan lopen. Werkgevers pleiten er dan ook voor om te wachten met de behandeling van de wet tot de commissie Borstlap verslag uitbrengt. Op verzoek van minister Wouter Koolmees van sociale zaken buigt deze commissie zich over de toekomst van de arbeidsmarkt. 
Uiteindelijk kan alleen minister Koolmees vragen om het aanhouden van een wet. Dat gebeurt alleen als hij denkt dat er geen meerderheid meer is in de Eerste Kamer. Op 20 maart zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten. De leden van de Provinciale Staten kiezen de 75 leden van de Eerste Kamer. Wat inhoudt dat ook dit invloed kan gaan hebben op de Wet Arbeidsmarkt in Balans. Na 20 maart kan de Eerste Kamer er immers heel anders uitzien. 

Geen WW-boete
Ondertussen zorgde het eerste deel van de campagne, gericht op de Tweede Kamer, er al voor dat de WW-boete voor scholieren en studenten kwam te vervallen. Wat de werkgevers, waaronder de cumelaleden, nog willen is geen WW-boete voor seizoens- en ander tijdelijk werk, geen transitievergoeding vanaf dag 1 en behoud van flexibiliteit rond oproepovereenkomsten.

Meer informatie
Neem voor vragen of advies contact op met Cumela Ondernemerslijn via telefoonnummer: 033 - 247 49 99 of e-mailadres: [email protected].