zonnepanelen2

Openstelling SDE++ 2022

Datum: 17 juni 2022
Laatst bijgewerkt: 17 juni 2022
Door: André de Swart
Als cumelabedrijf kan het interessant zijn om te verduurzamen, bijvoorbeeld met zonnepanelen. Op dinsdag 28 juni 2022 gaat de regeling SDE++ open. Deze regeling stimuleert de productie van duurzame energie en de reductie van de CO₂-uitstoot. Voor de SDE++ is een budget van dertien miljard euro beschikbaar. In dit artikel vertellen we je alles over de SDE++ en hoe die jouw cumelabedrijf kan verduurzamen.

Met de SDE++-regeling wil de overheid de energietransitie haalbaar en betaalbaar houden. De regeling stimuleert diverse technieken. Bij cumelabedrijven is het aanschaffen van zonnepanelen voor het opwekken van groene stroom het meest populair. Door je daken vol te leggen met zonnepanelen produceer je groene stroom, waar je bovendien een ‘gegarandeerde‘ vergoeding voor krijgt. Daar zitten een aantal voordelen aan.

Met de SDE++-regeling wil de overheid de energietransitie haalbaar en betaalbaar houden

Voordeel 1: inleg retour
Als je als grootverbruiker kiest voor zonnepanelen leg je meestal je hele dak vol. Je wekt dan veel meer stroom op dan je zelf nodig hebt en verkoopt de energie aan de energieleverancier. Jouw eerste voordeel zit in de ‘gegarandeerde’ vergoeding. Deze vergoeding voor de SDE++ bedraagt in de aankomende ronde 7,05 eurocent per kWh. Wanneer de marktprijs 5,0 cent per kWh is, vult de overheid dit aan tot 7,05 cent. Mocht de marktprijs hoger zijn dan 7,05 cent, dan ontvang je geen aanvullende subsidie. Op deze manier vergoedt de overheid de onrendabele top van zonnepanelensystemen.

Een voorbeeld : als de kosten voor een gemiddeld systeem € 0,06 per kWh zijn (grotere systemen zijn relatief goedkoper), krijg je de investering meer dan terug. Bij een systeem van € 200.000,- krijg je in vijftien jaar meer dan € 200.000,- terug. Dit is een heel aantrekkelijke regeling, waarbij je bovendien alle stroom die je opwekt verkoopt aan de markt. Als ondernemer moet je het zonnepanelensysteem voorfinancieren en krijg je je inleg terug.

Voordeel 2: goedkope eigen stroom zelf gebruiken
Als je zelf stroom opwekt, maar daarnaast nog wel energie moet inkopen, heb je toch voordeel van de veel lagere energieprijs. Als cumelabedrijf heb je een gemiddeld verbruik van 30.000 kWh, stroom die je onder normale omstandigheden inkoopt voor € 0,20 per kWh (dit is de marktprijs plus Opslag Duurzame Energie en Energiebelasting). Tegenwoordig betaal je zelfs minimaal € 0,30 per kWh. Je gebruikt alle opgewekte stroom en hebt nog een derde deel extra nodig. Deze 10.000 kWh koop je in bij de netbeheerder. In dit voorbeeld koop je de 20.000 kWh niet tegen € 0,20 (of zelfs € 0,30) in, maar tegen € 0,06 (kostprijs van jezelf, zonder ODE en EB). Dat is een voordeel van € 2800,- per jaar (€ 4800,- per jaar bij een energieprijs van € 0,30). Dit mag je over vijftien jaar doortrekken en dan is het voordeel € 42.000,- (of zelfs € 72.000,-)!

Het is goed om je te realiseren dat het energieverbruik van één elektrische mobiele kraan van zestien ton op jaarbasis 70.000 kWh bedraagt. Stel dat je vijftig procent van die energie zelf kunt opwekken met een prijsvoordeel van € 0,14, dan geeft dat een voordeel van € 4900,- per jaar. Op basis van 250 werkdagen per jaar is dit € 20,- per dag.

Eigen stroom kost een fractie (€ 0,06) van de alternatieven (tot wel € 0,60). Denk daarom goed na wat voor jouw situatie het interessantst is. Je kunt voor € 0,06 per kWh je eigen stroom in huis hebben of die tegen € 0,20  of € 0,30 inkopen van de netbeheerder. Als je aangewezen bent op stroom op locatie zijn de kosten voor regulier opladen € 0,41 en voor snelladen € 0,60 via een laadpaal of snellader.

Er kan een moment komen waarop de netbeheerder je verbiedt stroom aan het net te onttrekken

Voordeel 3: Toekomstige energieopslag
De overheid bepaalt jaarlijks het budget van SDE++ . De kans bestaat dat je voor zonnepanelen op termijn geen subsidie meer uit de SDE++ kunt krijgen. Het is de verwachting dat de accutechniek verder in opmars zal komen. Met de Energie Investerings Aftrek (EIA) kun je accu’s al laten subsidiëren. Daarom verwachten we niet dat je voor deze techniek de SDE++-regeling kunt gaan gebruiken. Helaas is de kostprijs nog hoog, waardoor de accu momenteel nog niet rendabel is. Realiseer je dat wanneer je nu de stap naar zonnepanelen niet zet, je ook niet snel zult insteken op accu’s, want je gaat geen energie van de energieleverancier opslaan.

Voordeel 3 van zonnepanelen betekent dat je op termijn de subsidie op accu’s kunt meepakken om daarin je eigen goedkope energie in op te slaan.

Voordeel 4: Investeren in elektrisch materieel
Veel ondernemers kijken momenteel naar de Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel en proberen een inschatting te maken van de operationele kosten. Daarbij ligt de nadruk op de kosten voor het materiaal. Toch zijn de kosten voor energie en de manier om energie op de werklocatie te krijgen belangrijker. Hoe je deze energiekosten beheerst (de prijs per kWh), maakt of breekt de haalbaarheid van je investering. Als je weet hoe je deze kosten goed in de hand kunt houden, zie je eerder een toekomst voor de aanschaf van elektrisch materieel.

Als elektrisch materieel over enkele jaren beter betaalbaar is, kan dat voor dezelfde ontwikkeling zorgen als bij elektrische auto’s. Een elektrische auto is in aanschaf iets duurder dan een auto met verbrandingsmotor, maar de kosten per kilometer zijn met eigen stroom maar 1,2 eurocent per kilometer, terwijl fossiele brandstof circa € 0,12 per kilometer kost. Rijden met een elektrische auto op eigen stroom is inmiddels goedkoper dan rijden met een auto op fossiele brandstof.

Uitdagingen

Een grote uitdaging voor het succes van de SDE++ is de netwerkcapaciteit. De opgewekte energie moet je kunnen terugleveren aan het net. De ruimte op het netwerk is momenteel sterk beperkt, waardoor een aanvraag soms niet wordt gehonoreerd. Wanneer er geen ruimte op het net is, laat je dan toch op een wachtlijst zetten. Helaas zijn er maar weinig bedrijven die op dit punt actie ondernemen.

Naast opslagruimte bestaat er ook zoiets als afnameruimte van het net. Dit betekent dat je een bepaalde stroomhoeveelheid mag afnemen. Een voorbeeld: we gaan er weer van uit dat je 30.000 kWh per jaar verbruikt in je pand, werkplaats en kantoor. Je koopt een mobiele kraan, die per jaar 70.000 kWh nodig heeft. Er kan een moment komen waarop de netbeheerder je verbiedt deze stroom aan het net te onttrekken! Dit heeft vooral te maken met het piekvermogen en niet zozeer met het verbruik.

Een ander probleem zijn de levertijden van de netbeheerders. Door een tekort aan personeel en materialen is de doorlooptijd van een aansluiting al opgelopen naar anderhalf jaar. Die zal alleen maar verder oplopen.

Bij een SDE++-aanvraag moet je een plan inleveren. In dit plan staan de zonnepanelen op schaal ingetekend. Ook moet je plan een verklaring bevatten van een constructeur die aangeeft dat de draagkracht van het pand voldoende is. Wij raden je aan om vooraf met je verzekeraar te overleggen over een verantwoord zonnepanelensysteem.

Als je nu stappen kunt zetten die kostenneutraal werken, is dat een verstandige keuze

Eigen plan maken

Denk goed na hoe jij je bedrijf wilt elektrificeren. Als je nu stappen kunt zetten die kostenneutraal werken, is dat een verstandige keuze. Als je wacht, kunnen er beperkingen komen, wachtlijsten ontstaan of loop je zelfs de kans dat de gewenste oplossing niet meer mogelijk is. Kortom, maak je eigen plan. En mochten er tijdens het traject toch nog tegenvallers zijn, dan kun je altijd nog afhaken zonder dat het je veel geld kost. De SDE++ kun je aanvragen tussen 28 juni en 6 oktober 2022.

Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen, dan kun je terecht bij [email protected]