kampioenskar

Op de platte kar door het dorp

Datum: 14 juni 2018
Laatst bijgewerkt: 25 februari 2020
Door:
“Het was onwaarschijnlijk druk in het dorp. Jong en oud bewoog zich richting het feestgedruis om te vieren dat de meiden kampioen waren geworden en zich volgend jaar in een hogere klasse mogen laten zien. Het feest dat in het clubhuis volgde, duurde tot in de late uurtjes. Er werd gedronken, gegeten, gedanst…”

Je kent het vast: op de platte kar een rondje door het dorp om het zojuist behaalde kampioenschap te vieren. Of het verjaardagspartijtje, waarbij de kinderen met de kipper feestelijk thuis worden afgeleverd. Het gaat bijna altijd goed, maar er gebeuren ook wel eens heel vervelende ongelukken. Ongelukken waar niemand op zit te wachten en waardoor het kampioensfeestje of kinderpartijtje onbedoeld vroeg (en tragisch) afloopt. Maar hoe zit het eigenlijk verzekeringstechnisch?

Allereerst is een platte kar of kipper niet gemaakt om er personen mee te vervoeren, want er is voor hen bijna geen mogelijkheid om zich vast te houden. Ten tweede kan de bestuurder van de trekker, die vaak ook de eigenaar is van het trekkende voertuig, bij een ongeval persoonlijk aansprakelijk worden gesteld. Het slachtoffer kan de kosten die voortkomen uit het ongeval vervolgens verhalen op de bestuurder. De reden hiervan is dat veel verzekeraars oneigenlijk gebruik van de trekker uitsluiten van de dekking.

Wat kun je doen?
Vanuit de overkoepelende organisaties, zoals de KNVB, wordt het afgeraden om een kampioenschap te vieren met een rondrit op een platte kar. Een betere mogelijkheid is het inhuren van een ‘open’ bus om het team in rond te rijden. Dit is namelijk wel een voertuig dat is gemaakt om personen in te vervoeren. Een ander belangrijk advies is om je verzekering(en) goed te controleren. Je kunt ook navraag doen bij jouw huidige verzekeraar of tussenpersoon. Daar kun je ook terecht voor meer informatie over dit onderwerp.