Vervoersverbod

Ook in Friesland vervoersverbod door vogelgriep

Datum: 21 november 2020
Laatst bijgewerkt: 21 november 2020
Door: Hans Verkerk
Bij een vleeskuikensbedrijf in het Friese Witmarsum is vogelgriep vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant van de vogelgriep. In deze regio was nog geen eerder vervoersverbod ingesteld, waarmee er nu een vierde brandhaard bijgekomen is. Het is verboden om in deze regio mest te distribueren en aan te wenden.

Landbouwminister Schouten heeft per direct een vervoersverbod voor pluimveebedrijven afgekondigd in een zone van 10 kilometer rond het bedrijf in Witmarsum. Eerder gebeurde dat al bij de bedrijven in Gelderland en Groningen. Een vervoersverbod heeft betrekking op pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel, maar ook op andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met commercieel gehouden gevogelte.

Alle huidige landelijke maatregelen, zoals de ophokplicht voor commercieel gehouden pluimvee, blijven onverkort van kracht.

Mestdistributie en -aanwending verboden
Het is verboden mest van gevogelte te vervoeren of aan te wenden in dit 10-kilometergebied. Doorgaand vervoer van mest door het gebied is toegestaan, indien het vervoer plaatsvindt via een autosnelweg en in die gebieden niet wordt gestopt. 
Van gemengde veebedrijven waar ook gevogelte commercieel gehouden wordt, mag alleen de mest van dieren - anders dan gevogelte - vervoerd of aangewend worden volgens een goedgekeurd hygiëneprotocol.
Van veebedrijven waar geen commercieel gehouden gevogelte aanwezig is, mag de mest vervoerd en aangewend worden. 

De plaatsen waar nu vogelgriep is vastgesteld zijn:

  • Witmarsum (Friesland)
  • Terwolde (Gelderland)
  • Lutjegast (Groningen)
  • Puiflijk (Gelderland)
  • Altforst (Gelderland)

Kaart met vervoersverboden

Op de website van de RVO vind je een interactieve kaart met de actuele vervoersverboden

Het hygiëneprotocol