stikstof

Onzekerheid over stikstof blijft

Datum: 29 juni 2022
Laatst bijgewerkt: 29 juni 2022
Door: Toon van der Stok
Het stikstofdebat van afgelopen week heeft helaas nog niet geleid tot meer duidelijkheid over de gevolgen van het kabinetsbesluit over de te nemen stikstofmaatregelen. Voor iedereen in de sector blijft er daarmee veel onzekerheid en blijft de onrust.

Het kaartje van minister van der Wal blijkt lang niet definitief en moet beschouwd worden als richtinggevend zo werd aangegeven in het Kamerdebat. De perspectiefnota van minister Staghouwer van landbouw was volgens de Tweede Kamer veel te vaag over de toekomstperspectieven voor de sector. Het leverde gelukkig Kamerbrede kritiek op over beide bewindspersonen. Dat bleek ook uit het groot aantal moties waarover gisteren gestemd werd.

Sociaal-economische impact in kaart brengen

Hoewel de coalitiepartijen blijven vasthouden aan de stikstofdoelstellingen die het kabinet heeft vastgesteld, is er wel kamerbrede steun  om de sociaal-economische impact van de maatregelen nu standaard in kaart te brengen in de gebiedsplannen. Ook is duidelijk dat de Kamer wil dat de regie voor het uitvoeren van de maatregelen én het beheer over het budget bij de provincies komt te liggen. Dat opent misschien toch mogelijkheden om een realistischer maatwerkaanpak te maken om het uiteindelijke doel “behoud en verbetering van de natuurkwaliteit” te bereiken zonder rücksichtslose sanering van de agrarische sector.

Tevens werd in het debat duidelijk dat de Tweede Kamer zware kritiek heeft op het alleen bekend maken van plannen (zonder bijbehorend perspectief) voor de landbouw. Zeer nadrukkelijk kwam naar voren dat ook andere sectoren als mobiliteit (wegverkeer, lucht- en scheepvaart, energie en industrie, scheepvaart hun evenredige bijdrage moeten leveren.

 De Tweede Kamer heeft met name minister Staghouwer van LNV opgedragen zijn huiswerk beter te doen en in september met aangepaste, beter uitgewerkte voorstellen te komen waarin ook perspectief geboden wordt voor de landbouw. De Tweede Kamer kan  de nieuwe voorstellen dan meenemen richting de derde dinsdag van september, Prinsjesdag.

Teleurgesteld

Cumela is zeer teleurgesteld over de uitkomsten van het debat en de gisteren aangenomen moties. Het betekent dat er nog steeds onzekere maanden voor ons liggen. Zeker nu de boerenprotesten ook grimmiger vormen aannemen. Cumela blijft solidair aan de agrarische sector. Ze roept haar leden die eventueel willen deelnemen aan toekomstige acties op deze publieksvriendelijk te houden met respect voor privacy en eigendom van mensen en instanties. Dreigen en intimideren gaat de sector zeker niet helpen bij toekomstige gesprekken in de provincies.