bouw

NOW moet ook na de bouwvak kunnen

Datum: 1 mei 2020
Laatst bijgewerkt: 6 mei 2020
Door: Toon van der Stok
In de maanden na de bouwvak moet het ook mogelijk zijn een beroep te doen op de NOW-regeling of de opvolger daarvan. Die oproep doet Cumela samen met de Stichting AFNL-NOA en Koninklijke OnderhoudNL in een brief aan minister Koolmees van Sociale Zaken.

De vier brancheorganisaties vrezen dat bij hun aangesloten bedrijven de coronacrisis pas later dit jaar tot problemen leidt. Tot nu toe kunnen de bedrijven in deze sectoren, weliswaar aangepast en onder regiem van het protocol ‘samen veilig doorwerken’, goed aan het werk blijven. Maar in het najaar verwachten de organisaties een terugval in het werk vanwege het dalen van opdrachten stelt voorzitter Wim van Mourik van Cumela. “Wij weten dat we de economische gevolgen van de corona-crisis later merken door de laat-cyclische reactie waar wij last van hebben.  Nu doen we er alles aan om het werk nu zoveel mogelijk door te laten gaan en hoeven we nog nauwelijks een beroep op de regelingen van de overheid te doen.  Maar we merken nu dat vervolgopdrachten uitblijven en de gevolgen daarvan ondervinden we in het najaar. Juist dan zullen ondernemers in de bouw & infra, inclusief afbouw en onderhoud mogelijk steun nodig hebben van de overheid.” 

De stichting AFNL-NOA, Cumela en Koninklijke OnderhoudNL  roepen minister Koolmees daarom op om na de bouwvak de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW) of een vervolgregeling open te stellen voor hun bedrijven. De huidige NOW loopt af op 31 mei. Het kabinet moet nog besluiten over verlenging voor de periode juni, juli, augustus. De gezamenlijke brancheorganisaties pleiten daarvoor en voor een verlenging tot na de bouwvak. Minister Koolmees heeft inmiddels na een motie van VVD en CDA toegezegd te zullen kijken naar een oplossing.