kabels en leidingen

Nieuwe wet WIBON treedt 1 juli 2018 in werking

Datum: 14 juni 2018
Laatst bijgewerkt: 3 maart 2020
Door: Herman Arissen
Op 1 juli aanstaande treedt de Wet informatie-uitwisseling bovengrondse en ondergrondse netten en netwerken (WIBON) in werking. Daarin staan een aantal aanpassingen om graafschade (verder) terug te dringen.

Dit zijn de belangrijkste aanpassingen:

  1. De informatie-uitwisseling moet digitaal en op vectorformaat (met alle mogelijkheden tot uitwisseling met andere programmatuur) plaatsvinden. Netbeheerders kunnen per 1 januari 2019 liggingsgegevens opslaan bij het Kadaster.
  2. Netbeheerders zijn verplicht de gegevens van huisaansluitingen en -aansluitleidingen te verstrekken: per 1 juli 2018 geldt dat voor de liggingsgegevens die al in vectorformaat digitaal beschikbaar zijn. Voor netten met gevaarlijke inhoud geldt uiterlijk 1 januari 2020 als datum en voor de netten voor elektriciteit, water en data uiterlijk 1 januari 2028. Daarnaast geldt de verplichting bij nieuwe aanleg, onderhoud en renovatie.
  3. De netbeheerder moet actiever optreden en sneller registreren bij de aanleg en overdracht van netten, bij revisies en door grondroerders gemelde afwijkende liggingen.
  4. De procedure voor voorzorgsmaatregelen is verduidelijkt en aangescherpt. De netbeheerder maakt de voorzorgsmaatregelen bekend en jij als grondroerder neemt het initiatief om gezamenlijk afspraken te maken. Dat contact moet plaatsvinden uiterlijk drie werkdagen voor de start van het graven en de netbeheerder moet binnen drie werkdagen maatregelen treffen.
  5. De netbeheerder moet altijd verdere informatie verschaffen als je dat als grondroerder vraagt en dat moet hij direct, maar uiterlijk binnen drie werkdagen doen.


Wet moet graafschade voorkomen
De aangepaste wet geeft jou meer mogelijkheden om netbeheerders aan te spreken en te betrekken in de voorbereiding en uitvoering van (graaf)werkzaamheden. Ook in geval van schade heb je meer houvast. Zo zal een netbeheerder de schade voor eigen rekening moeten nemen als hij niet voldoet aan de aangescherpte registratieverplichtingen en zijn tekeningen daardoor niet deugen. Als een netbeheerder niet op tijd de aansluitleidingen in zijn tekeningen verwerkt, zal een schade ook worden afgehouden. Lastig hierbij is dat er een lange overgangsfase is en dat vaak alleen de netbeheerder in die tijd weet welke informatie hij zou moeten verstrekken. De genoemde aangescherpte termijnen zullen zeker helpen om schade te voorkomen, maar als er schade is, ligt dat anders. Als de netbeheerder niet op tijd de afgesproken voorzorgsmaatregelen uitvoert of verdere informatie verstrekt, kun jij Agentschap Telecom erbij halen, maar de gevolgen van ‘domweg’ doorwerken komen wel voor eigen rekening.

Vragen over schades
De schadebehandelaars van Cumela Verzekeringen zullen bovengenoemde mogelijkheden volop gebruiken om schades neer te leggen bij netbeheerders. Mocht jij hierover vragen hebben, dan kun je altijd contact opnemen met deze schadebehandelaars of bel of mail de Cumela Ondernemerslijn via (033) 247 49 99 of [email protected].