bemestopzijnbest

Nauwkeurig bemesten levert wat op

Datum: 8 april 2022
Laatst bijgewerkt: 8 april 2022
Door: Hans Verkerk
Een paar flinke percelen grasland, volop deskundigheid en een mooie groep leergierige loonwerkers, studenten en boeren; alle ingrediënten voor een vruchtbare demomiddag over emissiearm bemesten waren aanwezig. De belangrijkste boodschap die de bezoekers mee naar huis namen: “Een juiste en zorgvuldige toepassing van bemestingstechniek zorgt voor een flinke reductie van ammoniakemissie en levert euro’s op.”

Op Agro innovatiecentrum (de voormalige proefboerderij) de Marke organiseerde het innovatieprogramma Bemest op z’n Best haar eerste demomiddag. Het programma stimuleert innovaties en haalt innovatieve ideeën op in de praktijk. Die worden doorgemeten en beoordeeld op praktische toepasbaarheid. Vervolgens worden kansrijke technieken in de praktijk gedemonstreerd.

De sector heeft absoluut niet stilgezeten. Sinds 1990 is al een reductie van 67% ammoniakemissie bereikt. Maar vanuit de huidige stikstofproblematiek is er nog een forse doelstelling om de huidige 25 miljoen kg ammoniakemissie, die ontstaat bij toediening van mest, verder te verlagen.

Netjes werken levert een duidelijk lagere emissie op en is dus het eerste belangrijke advies aan loonwerkers en boeren. Wat ook duidelijk wordt als de aanwezigen de eerder bemeste percelen beoordelen, is dat de mest de bodem beter voedt als deze voldoende diep en in de juiste hoeveelheid is toegediend. Een zorgvuldige mesttoediening zorgt dus uiteindelijk ook voor een betere grasopbrengst. Hierdoor kan de gewasopbrengst met wel 50 tot 70 euro per hectare toenemen.

In het volgende filmpje krijg je een korte impressie van deze demomiddag.