Ondertekening MKB-deal

MKB-deal ter ondersteuning familiebedrijven

Datum: 14 juli 2020
Laatst bijgewerkt: 14 juli 2020
Door:
Het ministerie van Economische Zaken (EZK) heeft op 2 juli een MKB-deal met Overijssel ondertekend om het project ‘Family Next’ te steunen. Het project krijgt 400.000 euro van Het Rijk om familiebedrijven te stimuleren om te vernieuwen en in te spelen op maatschappelijke ontwikkelingen. Staatssecretaris Keijzer ondertekende op 2 juli nog acht andere MKB-deals.
Ondertekening MKB-deal

Coaches
Family Next zet in op digitalisering, verduurzaming en bedrijfsopvolging. Daarnaast richt het project zich op het versterken van ondernemerschap en het verbeteren van ondernemersvaardigheden. Dit doen ze door ondernemers op te leiden tot coach. Deze coaches gaan vervolgens ongeveer 150 ondernemers met familiebedrijven vraaggericht helpen. Ook zijn er ‘Leren van Elkaar Kringen’ en periodieke informatiebijeenkomsten.

Opleiding
Het Landelijke Expertisecentrum Familiebedrijven van Hogeschool Windesheim verzorgt de opleiding van ondernemers tot coach. Brancheorganisaties en ondernemersorganisaties, waaronder Cumela, maken onderdeel uit van Family Next om betrokkenheid te creëren rondom dit project.

De Provincie Overijssel heeft aangegeven de 400.000 euro van Het Rijk te verdubbelen. Gedeputeerde Eddy van Hijum geeft aan de steun van het Rijk als erkenning te zien: ‘De rijkssteun is een enorme erkenning voor wat we hier de afgelopen jaren hebben ontwikkeld.’ In Overijssel is 70% van de Overijsselse ondernemingen een familiebedrijf. Volgens Hijum zijn deze bedrijven de kurk waar de regionale economie op drijft.

Koesteren
Staatssecretaris Keijzer heeft op 2 juli negen MKB-deals afgesloten. Met deze deals geeft het ministerie projecten van gemeenten en provincies die het midden- en kleinbedrijf (mkb) stimuleren in totaal zeven miljoen euro aan ondersteuning. Keijzer vindt dat Het Rijk het mkb moet koesteren: ‘Zeven van de tien banen in het bedrijfsleven zijn er dankzij het mkb. En op hen gaan we onze nationale economie en onze lokale gemeenschap na corona weer opbouwen.’

Weten welke MKB-deals voor jouw bedrijf interessant zijn? Bekijk alle MKB-Deals op de site van het ministerie van EZK.