sleepvoet, mest

Misverstand: overwerkvergoeding wordt niet zwaarder belast

Datum: 30 december 2010
Laatst bijgewerkt: 12 februari 2020
Als werkgever krijg je vast regelmatig de klacht van je werknemers dat er van het uitbetaalde overwerk niets overblijft. Hoe kan dit? Vaak denken werknemers dan dat overwerk zwaarder wordt belast. Dit is echter een misverstand!

1. Moet je als werkgever meer belasting inhouden over de overwerkvergoeding?
Loonheffing is de inhouding loonbelasting en premies volksverzekeringen (AOW, Anw en AWBZ). De betaalde loonheffing is een voorheffing voor de te betalen inkomstenbelasting, die de Belastingdienst achteraf bepaalt. De regels van beide regelingen zijn zo op elkaar afgestemd dat de Belastingdienst vaak geen aanslag inkomstenbelasting meer oplegt. Toch zijn er diverse redenen waarom mensen een aanslag achteraf ontvangen of die zelf opvragen. Het resultaat uit de aangifte inkomstenbelasting verrekent de Belastingdienst met de eerder ingehouden loonheffing. Een voorbeeld waarom werknemers toch zelf een aanslag opvragen, is hun eigen huis. Door de aanslag kan de werknemer aftrekposten opvoeren, waardoor de Belastingdienst vaak belasting terugbetaalt. Ook als blijkt dat de inkomenspositie van een werknemer anders is dan waar de werkgever rekening mee heeft gehouden, kan teruggave of betaling volgen. Een ander voorbeeld van een vaak onverwachte naheffing is wanneer een werknemer met vakantiecheques méér dan 230 dagen in een jaar werkt. Met andere woorden; loonheffing is geen statisch bedrag. Aan het eind van het jaar kan blijken dat de inhouding onjuist was, met als gevolg bijbetalen of belastingteruggave.
In Nederland hebben wij een progressief belastingsysteem. Dit betekent dat wie het meest verdient ook de meeste belasting betaalt. Hiervoor zijn een aantal schijven ingesteld. De percentages van belastingen staan in de tabellen die je als werkgever gebruikt bij het bepalen van de loonheffing die de werknemer moet betalen. Als werkgever houd je deze loonheffing in bij de uitbetaling van het (maand/week/4-weken)loon van je werknemer.

Bijzondere beloningen
In de tabel voor bijzondere beloningen staat de loonheffing op jaarbasis vrij nauwkeurig. Het tarief dat geldt voor bijzondere beloningen wordt uitgedrukt in een vast percentage. Deze tabel is bedoeld voor beloningen die je eenmalig of één keer per jaar verstrekt. In de tabellen voor bijzondere beloningen is maar beperkt rekening gehouden met de heffingskortingen van de loonheffingskorting. In de meeste gevallen kun je de loonheffingskorting namelijk volledig benutten bij het tijdvakloon en is er geen reden om de loonheffingskorting ook in de tabel voor bijzondere beloningen te verwerken. Alleen bij de laagste jaarloongrens is rekening gehouden met heffingskortingen. Bij een laag jaarloon kan de loonheffingskorting immers niet volledig bij het tijdvakloon worden benut. Goed om te weten: de arbeidskorting is helemaal niet verwerkt in de tabellen voor bijzondere beloningen. Voor sommige beloningen is het verplicht en voor andere beloningen toegestaan om de tabel voor bijzondere beloningen (het vaste percentage) toe te passen.

De voordeelregel
De tabel voor bijzondere beloningen moet je toepassen op beloningen die je in de regel eenmalig of één keer per jaar verstrekt, bijvoorbeeld vakantietoeslag.
Bij de berekening van de loonheffing staat de Belastingdienst het toe om bijvoorbeeld de vakantietoeslag samen te voegen met de gewone beloning en op dit totaal de tijdvaktabel toe te passen als dit dezelfde of een lagere inhouding van loonheffing tot gevolg heeft. Dit is geen dwingend voorschrift, de keuze is aan jou als werkgever (de inhoudingsplichtige).

Op overwerkloon mag je de bijzondere tabel toepassen of je mag het overwerkloon toevoegen aan het tijdvakloon. Nu hoef je dus niet te kijken of het samenvoegen voordeliger is.

Conclusie:
Het is dus niet bij voorbaat zo dat eenmalige betalingen zwaarder belast worden. Als werkgever mag je beide berekeningen toepassen en de berekening gebruiken die netto voor je werknemer het voordeligst is.

2. Moet er meer pensioenpremie betaald worden over de overwerkvergoeding?
Bij het berekenen van de premie voor het bedrijfspensioenfonds voor de landbouw (BPL) betaalt de werknemer over de franchise geen premie. Een betaling voor overwerk of vakantietoeslag komt bovenop het gewone loon. Over de volledige extra betaling moet de werknemer pensioenpremie afdragen (en bouwt hij pensioen op), omdat jij de franchise al in mindering hebt gebracht op het gewone loon.

Conclusie:
De pensioenpremie stijgt niet omdat je overwerk hebt uitbetaald, maar omdat je de franchise al hebt gebruikt.

3. Bouwt de werknemer ook pensioen op over zijn overwerkvergoeding?
De vergoeding voor overwerk is een onderdeel van de grondslag voor de bedrijfstakregelingen. Dit kan je werknemer als nadeel zien. Maar als je premie betaalt, bouw je ook iets op. Overwerk wordt dus meegenomen voor de opbouw van het pensioen. Dat is dus geen nadeel, maar een voordeel. Niet in alle sectoren is het zo geregeld, maar in de agrarische sector bouwt je werknemer ook over overuren pensioen op.