AVG scan

‘Met de AVG-scan weten welke zaken aandacht verdienen’

Datum: 1 juni 2018
Laatst bijgewerkt: 11 maart 2020
Door: Dieuwer Heins
Sinds 25 mei 2018 is de Algemene Verordening Gegevensbescherming van kracht. Hillie Hingstman van Loon- en grondverzetbedrijf Wieringa heeft zich afgelopen maanden in de AVG verdiept en is ermee aan de slag gegaan.

‘Tuurlijk vraagt de Wet veel van ondernemers’, toch ziet ze ook voordelen: ‘Met de komst van de AVG worden bedrijven gedwongen om na te gaan of ze op een veilige en verantwoorde manier omgaan met de verwerking van persoonsgegevens. De AVG-scan die we in een gesprek met Cumela  Advies hebben uitgevoerd heeft hier ons goed bij geholpen.’

Hillie vertelt over een aantal verbetermaatregelen die ze hebben genomen. ‘Diverse documenten bewaren we op een centrale schijf. We hebben deze schijven opgeruimd en de toegang tot een aantal mappen ingeperkt.

Ook hebben we met onze systeembeheerder een gesprek gehad over de beveiligingsmaatregelen op ons bedrijf.  Eén van de maatregelen die we getroffen hebben is dat we een gastennetwerk aan gaan leggen voor onze bezoekers. Dit hadden we nog niet geregeld. Ook hebben medewerkers voor de computers en mobiele telefoons inmiddels een schermbeveiliging ingesteld.

Tot slot hebben we het register voor verwerkingsactiviteiten dat door Cumela beschikbaar is gesteld aangepast naar onze eigen situatie. Hiermee hebben we de verwerking van persoonsgegevens in beeld gebracht.’

Hillie Hingstman is bij Loon- en Grondverzetbedrijf Wieringa verantwoordelijk voor de Algemene Verordening Gegevensbescherming. Door zich te verdiepen in de eisen die de wet stelt wist ze al snel welke acties ze moest ondernemen. ‘Het grootste voordeel van de uitgevoerde AVG-scan vonden wij dat we een klankbord hebben. We wisten wat de AVG van ons vraagt. Je weet alleen niet of je het goed doet. In het gesprek met de adviseurs van Cumela Advies krijg je een aantal tips. Daarnaast is het prettig om een bevestiging te krijgen dat je op de goede weg bent’.

Wil je meer weten of aan de slag met de AVG-scan van Cumela Advies? Neem dan contact op door een e-mail te sturen naar [email protected]. Natuurlijk kun je ook bellen, tel: 033 - 247 49 40.