Grondstoffen transport begeleidingsbrieven

Meer infrastructuur, vraagt meer graafmachines

Datum: 10 februari 2023
Laatst bijgewerkt: 10 februari 2023
Door: Herma van den Pol
Wereldwijd blijft de vraag naar graafmachines groot en daarmee ziet Research and Markets tot en met 2027 nog ruimte voor een flinke omzetgroei voor producenten van bouwmachines. De belangrijkste aanjagers van de vraag zijn de groeiende investeringen van overheden in infrastructuur en de meer individualistischer samenleving en dus extra vraag naar woonruimte.

Tussen 2022 en 2027 rekent het onderzoeksbureau Research and Markets op een gemiddelde jaarlijkse omzetgroei van 6 procent bij bouwmachines. Dit weerspiegelt een aantal van 46 miljard stuks in 2022 die doorgroeit naar 65 miljard in 2027.   

Infrastructuur en woningen

De vraag naar graafmachines neemt mede toe door groeiende uitgaven in infrastructuur. Wereldwijd geven overheden daar steeds meer geld aan uit. Met uitzondering van Zuid-Amerika, waar de onzekere economische situatie en de beschikbaarheid van brandstof dit afremt. Ook zien de onderzoekers een groeiende vraag naar huizen. Dit in reactie op een meer individualistische samenleving. Die trend zie je in Nederland en blijkbaar op veel meer plaatsen. Waarmee de behoefte aan groot materieel alleen maar toeneemt. 

Bovenop de vraag die er al is komen de emissie-eisen. Nieuwe standaarden en de ontwikkeling van materieel wat zuiniger is met brandstof jagen extra vraag aan. De onderzoekers berekende een gemiddelde per jaar. Belangrijk hierin is om rekening te houden met een minder gelijkmatige groei per jaar. 

Het rapport signaleert daarnaast dat toonaangevende merken bij onderzoek en ontwikkeling meer en meer aansturen op het efficiĆ«nter maken van materieel en het afleveren van unieke functies waarmee ze zich kunnen onderscheiden. Wat misschien nog het meest opvalt zijn de mindere prognose voor het Noord-Amerikaanse marktaandeel. Dit ten gunste van AziĆ«. Dit komt mede door de grotere beschikbaarheid van betaalbaar personeel. 

Meer huren 

Over de hele linie maken aannemers steeds vaker de keus om het materieel te gaan huren. Dit vanwege de toenemende aanschafkosten. Andere zaken die blijven spelen zijn: te weinig voldoende geschoold personeel, milieuwetgeving en een tekort aan onderdelen. Daarmee ziet het er naar uit dat het aanbod ook de komende tijd beperkt blijft.