Mesthoop

Meedoen aan test rVDM ontraden, doe mee via BMS

Datum: 14 april 2022
Laatst bijgewerkt: 16 november 2022
Door: Hans Verkerk
Alle vervoerders van mest hebben inmiddels een brief van RVO ontvangen, waarin ze uitgenodigd worden om mee te doen aan de testperiode van het realtime Vervoersbewijs Dierlijke Meststoffen (rVDM). Cumela adviseert professionele vervoerders echter om niet aan deze test van een door het NVWA ontworpen systeem mee te doen.

Als alles volgens plan verloopt, vervangt het rVDM volgend jaar het huidige papieren Vervoersbewijs Dierlijke Mest. De invoering van het rVDM betekent een grote verandering in werkwijze. Het gaat bovendien om het in gebruik nemen van een groot en zeer ingewikkeld automatiseringssysteem. Dat moet heel goed worden getest en daar staat Cumela helemaal achter.

Cumela raadt meedoen aan deze test af

De oproep die het RVO nu doet, gaat over het testen van het systeem dat de NVWA heeft gebouwd. Enkele testen bij onze leden laten zien dat het werken met het systeem van de NVWA niet geschikt is voor een professionele mestvervoerder. Om het systeem te gebruiken, moet de chauffeur ook onderweg meldingen doen waarvoor hij/zij moet inloggen met eHerkenning. In de ogen van Cumela is het niet acceptabel als chauffeurs op weg moeten met het eHerkenningsmiddel van hun werkgever. Daarom raadt Cumela vervoerders van mest sterk af om gebruik te maken van het systeem van de NVWA.

Testen met bedrijfsmanagementsysteem

Vrijwel alle leveranciers van zogenaamde mestsoftware voor mestvervoerders zijn druk bezig met het bouwen van een aanpassing van hun systeem, zodat het geschikt wordt voor het rVDM. Daarmee krijg je als bedrijf een eenvoudiger en praktische schil om het systeem van de NVWA heen. Voor de meldingen die chauffeurs onderweg moeten doen, maken de leveranciers apps die efficiƫnt met het systeem van de NVWA samenwerken, maar geen eHerkenning vereisen.

Cumela adviseert vervoerders zich vooral op deze systemen te oriƫnteren. Ook deze aangepaste systemen moeten natuurlijk goed en uitgebreid worden getest. Zoals de brief van RVO al aangeeft, kun je je hiervoor bij de leverancier van jouw systeem melden.

Het is nu nog niet duidelijk of deze leveranciers eind mei al zover zijn dat ook zij kunnen gaan testen. Een intensieve testperiode vindt Cumela essentieel voordat het rVDM ingevoerd kan worden.