gps

Let op! GPS-dieven slaan weer toe

Datum: 19 februari 2020
Laatst bijgewerkt: 2 maart 2020
Door: Gerwin Otten
Opnieuw hebben GPS-dieven toegeslagen bij cumelaondernemers en een boer. Daarmee tellen we dit jaar alweer vijf diefstallen en dat is verontrustend. Heb jij tips en adviezen waarmee je andere ondernemers kunt helpen dan horen wij die graag. Deze kun je mailen naar [email protected]

Drie ondernemers in Noord-Brabant werden in de derde week van februari slachtoffer van GPS-dieven. Onder hen bevonden zich twee cumelaondernemers en een boer. In totaal zijn er over 2020 daarmee alweer vijf ondernemers slachtoffer geworden van diefstallen. 

Grote schadepost
Bij een cumelaondernemer zijn zowel de antenne als het bedieningsscherm ontvreemd, maar werd ook het bedieningspaneel van de werktuigen meengenomen. Het levert hem een geschatte financiële schadepost op van 20 duizend euro. Het is tekenend voor dit soort diefstallen. Ook het gevoel van veiligheid wordt vaak aangetast. 

Het beste advies tot nog toe was om de antennes van trekkers af te halen als ze niet gebruikt worden, maar ook daar blijken praktisch gezien haken en ogen aan te zitten. Daarom doen we nu de oproep om goede tips en adviezen met ons te delen. "Hoe zorg jij ervoor dat dieven geen kans krijgen?", vraagt Gerwin Otten, specialist GPS-diefstallen. "Al zijn het maar kleine dingetjes om het ze moeilijk te maken. Het kan een andere ondernemer helpen"

Taskforce weer opgericht
Ondertussen is er goed nieuws vanuit het CCV. "De taskforce die even ontbonden was is weer opgestart", zegt een opgeluchte Otten. "Net toen we stappen begonnen te maken bleek dat de taskforce was ontbonden, maar dat is gelukkig weer ongedaan gemaakt."

Wat ondernemers vooral moeten doen als ze te maken krijgen met dieven is blijven aandringen dat de politie ter plaatse de aangifte komt opnemen, "ook als ze je blijven verwijzen naar internet." Ter plaatse aangifte doen is nodig om ook sporenonderzoek te laten plaatsvinden. "Diefstal van apparatuur voor precisielandbouw is zowel een Nederlands als een Europees probleem en moet serieus genomen worden." Dat is meteen een tweede tip. "Noem het bij de politie geen GPS-apparatuur, maar materiaal voor precisielandbouw."