bosmaaier

Leren van bedrijfsongeval met bosmaaier

Datum: 24 mei 2022
Laatst bijgewerkt: 24 mei 2022
Door: Corina van Zoest-Meester
Eind 2021 loopt een medewerker blijvend letsel aan het rechteroog op door het werken met een bosmaaier voorzien van een slagmes. We kunnen van alles leren van dit bedrijfsongeval, zodat we de kans op herhaling verkleinen.
De situatie

De medewerker heeft 10 jaar ervaring met het werken met een bosmaaier en is in het bezit van een VCA-diploma. De medewerker krijgt de opdracht om een gemeenteterrein waar diverse materialen staan opgeslagen, waaronder stenen , te maaien met een bosmaaier. Het terrein is al meer dan een jaar niet onderhouden en gemaaid. Eigenlijk is het er een grote puinhoop.

bosmaaien
bosmaaier 1
helm bosmaaien

Het slachtoffer gaat aan de slag met het wegmaaien van het gras en het houtige opschot en gebruikt hiervoor een bosmaaier met draad en zet er later een slagmes op. Hij doet dit omdat het houtige opschot ongeveer een duimdikte breed is. Tijdens het maaien met het slagmes  raakt de medewerker een onder het hoge gras verscholen steen. Een splinter van de steen schiet door het gelaatscherm van de medewerker en komt in zijn rechteroog terecht met blijvend letsel. De werkgever meldt dit bedrijfsongeval bij de Nederlandse Arbeidsinspectie.

Wat kunnen we hiervan leren?
  • Maak vooraf een inschatting van de mogelijke risico’s (LMRA). Dit kan de projectleider vooraf doen (bij de aanname van de klus) en anders kan de medewerker de risico’s inschatten voor aanvang van de werkzaamheden.
  • Wanneer de medewerker vindt dat hij de werkzaamheden niet op een veilige manier kan uitvoeren, dan meldt hij dit bij zijn leidinggevende of werkgever.
  • Tijdens het werken met de bosmaaier is een veiligheidsbril een must. Bij het gebruik van een slagmes moet de medewerker daar een helm met gelaatsbescherming aan toevoegen.
  • Zorg dat de medewerker voldoende is opgeleid om veilig te kunnen werken met een bosmaaier met diverse maaigarnituren.
  • Zorg dat andere personen op voldoende afstand zijn (15 meter) bij het werken met de bosmaaier.
  • Zie voor verdere instructies het instructieformulier in de Arbocatalogus werken met de bosmaaier: Werken met de Bosmaaier

Peter Bredius | Stigas
Preventieadviseur / Hoger veiligheidskundige RHVK

[email protected] | +31651892774