Zonnepanelen

Laatste kans om te verdienen aan energietransitie

Datum: 29 januari 2020
Laatst bijgewerkt: 3 maart 2020
Door: André de Swart
Opgelet. In maart kan voor het laatst gebruik gemaakt worden van de SDE+ regeling. Een mooie kans voor ondernemers om zonnepanelen op het dak te leggen en er ook nog geld aan te verdienen. Lees hier meer over deze regeling.

In maart 2020 kan voor het laatst gebruik gemaakt worden van de SDE+ regeling. Hierbij leg je als ondernemer zonnepanelen op je dak die je ruimschoots terugbetaald krijgt van de overheid. Je investeert voor ongeveer 80 eurocent per kW en ontvangt over de gehele periode 1,20 euro per kW van de overheid. Als ondernemer houd je hier dus geld aan over. De overheid betaalt deze royale vergoeding omdat ze verplicht is een verduurzaming door te voeren volgens nationale en Europese regels.

Daken van schuren
de SDE+regeling leent zich goed voor de cumelasector, omdat juist hier veel schuren te vinden zijn waarop de zonnepanelen relatief makkelijk te plaatsen zijn. Belangrijk om te weten is dat niet alle opgewerkte stroom ook zelf gebruikt hoeft te worden. Sterker nog: alle groen opgewekte stroom is goed verhandelbaar. Des te meer kW je opwekt des te meer je financieel over kunt houden.
Is deze regeling iets voor jou? Dan is ons advies om een aanvraag in te (laten) dienen. Je mag hier vooraf veel onderzoek naar doen, maar dat is voor een aanvraag niet noodzakelijk. Indien er een positieve toewijzing komt kun je je altijd nog verder laten informeren. Wij adviseren je van deze laatste kans (de huidige regeling) gebruik te maken nu het nog kan. Het zou zonde zijn om over vijf jaar de kosten van zonnepanelen voor 100 procent uit eigen middelen te moeten betalen, terwijl je ze nu terug kunt krijgen van de overheid en er zelfs geld aan kunt overhouden.

Cumela Advies
"Wij zien dat ondanks dat dit een zeer aantrekkelijke regeling is er nog relatief weinig ondernemers gebruik van maken", zegt André de Swart, adviseur bedrijfskundige zaken bij Cumela Advies. De adviseur wijst erop dat ondernemers altijd een beroep op de ondernemerslijn, 033-247 49 99 of [email protected], kunnen doen om hierover in gesprek te gaan. "Maar heb je meer specifieke vragen of zou je graag meer begeleiding willen dan kun je ook bij mij of mijn collega's terecht. Dat kan door te mailen naar [email protected] of te bellen naar: (033) 247 49 40." Onze adviseur dringt er wel bij ondernemers op aan dit snel te doen, want de tijd dringt. "In maart kan voor het laatst gebruik gemaakt worden van deze zeer gunstige regeling. De regeling die SDE+ opvolgt is veel soberder."

Lees meer over dit onderwerp: