Bodemverdichting groningen

Kom naar de demonstratiemiddag bodemverdichting!

Datum: 28 oktober 2021
Laatst bijgewerkt: 28 oktober 2021
Welk effect hebben banden en verschillende rooicombinaties op de bodem? Ervaar het zelf tijdens de velddemo op donderdag 4 november bij Reinier van der Veen in Wedde, onderdeel van de projecten ‘Bodemverdichting Groningen’ en ‘Bodem in beeld’.

Op een akkerbouwperceel van Reinier van der Veen in Wedde worden bieten in rotatie met aardappel en vezelhemp geteeld. De grondbewerking is niet-kerend. Grondbewerking vindt alleen plaats met een schijveneg of vastetandcultivator, de werkdiepte is maximaal 15 centimeter. Daarnaast wordt er met een woeltand met een werkdiepte van 25-30 centimeter gewerkt om bandenverdichting op te heffen.

Tijdens de demo staat het rooien van de bieten met twee verschillende rooiers centraal: een zesrijige bietenrooier van 3 meter breed op 800 mm brede ultraflex-banden, en een twaalfrijige rooier van 6 meter breed op 1000 mm brede ultraflex-banden. De rooiers rijden in combinaties met een overlaadwagen en met een kipper met drukwisselsysteem.

Door de gesteldheid van de bodem zowel vóór als ná het rooien in kaart te brengen met een penetrologger, ontstaat een helder beeld van het (verdichtings)effect van de verschillende rooicombinaties op de bodem.

Tijdens de demomiddag:

  •  krijg je aan de hand van profielkuilen inzicht in de effecten van de verschillende manieren van rooien op de bodem;
  •  word je bijgepraat over de machines die zijn gebruikt;
  •  en leer je meer over de bodemstructuur door zélf aan de slag te gaan met de penetrologger

Programma:

13.00 uur:           Inloop/ontvangst
13.30 uur:           Start demo        
15.30 uur:           Afsluiting

Je bent van harte welkom!