kabels en leidingen

KLO-Grondroerders roepen aanbestedende dienst ter verantwoording

Datum: 13 juni 2018
Laatst bijgewerkt: 3 maart 2020
Door: Nico Willemsen
Grondroerders moeten kritische vragen stellen over het niet naleven van de CROW 500. Sinds 1 januari 2017 geldt de CROW-publicatie 500 ‘Schade voorkomen aan kabels en leidingen’. Het Kabel en Leiding Overleg (KLO) heeft deze ‘Richtlijn zorgvuldig grondroeren’ opgesteld. Hierin staat beschreven dat de initiatiefnemer van een project tijd en budget moet reserveren om te borgen dat schade aan kabels en leidingen wordt voorkomen. De aanbesteder moet kabels en leidingen daarbij al in de ontwerpfase lokaliseren. Normaliter vond het verifiëren c.q. controleren van die gelokaliseerde ligging pas in de uitvoeringsfase plaats.

Stel kritische vragen bij de Nota
Volgens de vijf brancheverenigingen (Bouwend Nederland, Cumela, MKB-Infra, UNETO-VNI en VERAS), die de grondroerders in het KLO vertegenwoordigen, nemen aanbesteders nog te weinig hun verantwoording. Daarom roepen zij hun leden op om de aanbesteders kritische vragen te stellen bij de Nota van Inlichtingen over het niet naleven van de ‘Richtlijn zorgvuldig grondroeren’ (CROW 500).

Controleer of aanbesteder zorgplicht naleeft
Je doet er als inschrijver op een aanbesteding goed aan te controleren of de aanbesteder zijn zorgplicht is nagekomen: heeft hij een ORIËNTATIEVERZOEK en RISICO-INVENTARISATIE m.b.t. kabels en leidingen gedaan? Heeft de aanbesteder in de ontwerpfase een MAATREGELENPLAN opgesteld en heeft hij de werkelijke ligging van de kabels en leidingen gecontroleerd door die te LOKALISEREN?

Informatie kabels en leidingen in aanbestedingsstukken?
In een zo vroeg mogelijk stadium van de aanbestedingsprocedure moet jij nagaan of en zo ja, wat de aanbesteder m.b.t. kabels en leidingen in de aanbestedingsstukken heeft opgenomen. Daarbij is het belangrijk vast te stellen of de aanbesteder aan zijn zorgplicht heeft voldaan. Heeft hij hier niet of niet volledig aan voldaan, dan adviseren wij om daarover vragen te stellen bij inlichtingen. Hoe eerder jij deze vragen stelt, des te groter is de kans dat de aanbesteder hierop nog een wijziging zal doorvoeren en eventuele bijbehorende kosten buiten de concurrentie kunnen blijven.

Voorbeeldvragen
Om jou te helpen bij de mogelijk te stellen vragen hebben de vijf KLO-grondroerders enkele voorbeeldvragen voor jou opgesteld (zie bijlage).
Ga voor meer informatie naar het bericht: Nieuwe Klic-spelregels: "De tijd van naar elkaar wijzen is voorbij!".


Vragen?
Heb jij vragen over dit onderwerp, neem dan contact op met Nico Willemsen via e-mailadres: [email protected] of bel naar: 06 - 22 52 98 05. Voor andere vragen kun je contact opnemen met de Cumela Ondernemerslijn via (033) 247 49 99 of [email protected].