JCB waterstof

JCB verrast met waterstof machine

Datum: 3 juli 2020
Laatst bijgewerkt: 3 juli 2020
Door: Toon van der Stok
In het diepste geheim heeft JCB de afgelopen maanden gewerkt aan een twintig tons rupsgraafmachine op waterstof. Deze week toonde het bedrijf een eerste filmpje op YouTube waarmee het bestaan van deze machine werd onthuld.

De twintigtons machine wordt aangedreven door een brandstofcel en wordt momenteel uitgebreid en intensief getest in de eigen testlocatie van JCB. Daar draait de machine inmiddels al meer dan 12 maanden. Het bedrijf is daarmee de eerste fabrikant die laat zien dat ze werken aan een machine op waterstof.

De ontwikkeling van de nieuwe waterstofmachine wordt geleid door Jo Bamford, een zoon van eigenaar Lord Bamford. Hij heeft 14 jaar bij JCB gewerkt voordat hij een eigen bedrijf startte voor de ontwikkeling van de waterstof techniek. Daarvoor heeft hij eerst een eigen bedrijf opgezet (Ryse Hydrogen) en daarna in Noord-Ierland Wrightbus gekocht. Dit bedrijf heeft de eerste waterstof dubbeldekkerbus ontwikkeld en deze rijdt inmiddels in Londen en Aberdeen.

Met de presentatie van deze machine wil JCB laten zien dat ze serieus werken aan machines zonder CO2-emissie. Het past volgens Bamford in de uitgezette lijn met elektrische machines zoals de minigraafmachine die al in serieproductie wordt gemaakt.

Over het moment dat deze machine voor de markt beschikbaar is, heeft JCB nog geen uitspraak gedaan.