Lemken 2021

Jaar start met veel nieuwe opdrachten voor Lemken

Datum: 19 maart 2021
Laatst bijgewerkt: 19 maart 2021
Door: Herma van den Pol
Lemken begint 2021 met de wind in de zeilen en meldt een groot aantal nieuwe opdrachten. Een veelbelovende start nadat het bedrijf er over 2020 in slaagde de omzet over 2020 stabiel te houden.

Lemken, de Duitse machinefabrikant met zijn kenmerkend blauwe kleur, wist over 2020 de omzet vrijwel stabiel te houden op 365 miljoen euro. Ondanks de stabiele omzet was het een bijzonder jaar, want de productie van veldspuiten werd stopgezet en veel zaken moesten anders aangepakt worden door de maatregelen rondom het coronavirus . "We hebben met veel kleine demonstraties en digitale aanbiedingen de uitdagingen die corona stelde goed het hoofd kunnen bieden. Maar we zouden natuurlijk blij zijn als binnenkort weer echt contact mogelijk is", zegt directeur Anthony van der Ley in een toelichting. 

Verschuiving van focus 
Het stopzetten van de productie van veldspuiten gaf ruimte om de focus te verschuiven naar de schoffeltechniek. "De eerste vruchten zijn al zichtbaar: de dochteronderneming Steketee heeft zich als innovatiepionier geprofileerd en kent een 30 procent hogere afzet. Tot het aanbod behoren individueel configureerbare schoffelmachines die dankzij cameragestuurde herkenning van individuele planten een zeer effectieve onkruidbestrijding mogelijk maken," aldus Van der Ley.  Een ander succes boekte Lemken in de verkoop van kunstmeststrooiers, waar de nieuwe modellen goed ontvangen zijn. 

Lemken cultivator koralin 2021

Vliegende start
Het jaar 2021 begint Lemken positief met veel nieuwe opdrachten in de boeken en een flinke update van de fabriek in Haren. Zo werd er geïnvesteerd in de modernste montageprocessen. Dankzij die investering kunnen er nu de nieuwste zaaitechnieken gebouwd worden. Ook presenteert de fabrikant een hele reeks aan nieuwe introducties waaronder de hier afgebeelde cultivator Koralin 9 bedoeld voor een uiterst ondiepe grondbewerking. Andere noviteiten zijn de Kristall voor werkbreedten tot 10 meter en de overbelastingbeveiliging 'OptiStone' voor ploegen.  

Om grondbewerking nog verder te verbeteren komt Lemken met de door de Deutsche Landwirtschafts-Gesellschaft (DLG) bekroonde 'iQblue connect'. Daarmee wordt de besturing van grondbewerkingswerktuigen geautomatiseerd via de besturing van de trekker. 

Verbeteringen aan zaaitechniek
Andere vernieuwen zijn terug te vinden in de zaaitechniek. Zo presenteert de fabrikant vernieuwde modellen van Saphir en Solitair. Aanpassingen waar je hier aan moet denken zijn de installatie van een dubbele tank voor een tweede zaaigoed of meststof. Meer specifiek zijn de fronttank Solitair 23 met Isobus-besturing en de zes meter brede zaaikoutersysteem met eigen chassis. Dit pakket van nieuwe modellen wordt verder aangevuld met een grote zaaimachine en de uitbreiding van de precisiezaaitechniek omtrent de Azurit met innovatieve DeltaRow-techniek.

Veel nieuwe technieken en verbeteringen die samen er aan moeten gaan bijdragen dat er steeds meer Lemkenblauw op de akker rond gaat rijden.