De twaalf meter brede ZB4 Contractor is standaard uitgevoerd met een dubbele schijf.

Invoering digitale mestbon uitgesteld

Datum: 6 januari 2021
Laatst bijgewerkt: 16 november 2022
Door: Richard Wolting
Minister Schouten heeft de Tweede Kamer laten weten dat de digitale mestbon (rVDM) niet per 1 januari 2021 in werking treedt. De komende periode wordt gewerkt aan een implementatieplan dat in overleg met de sector, waaronder Cumela, wordt opgesteld. Hans Verkerk, secretaris sectie meststoffendistributie, is blij met de uitstel: ‘Op deze manier kunnen we het systeem eerst heel grondig uitwerken en testen in de praktijk’.

Minister Schouten denkt bij de invoering van de digitale mestbon aan een stapsgewijze implementatie waarbij;

  1. wordt gestart met een testfase voor het ‘droogoefenen’ / ’schaduwdraaien’ naast het bestaande systeem van verantwoording van dierlijke mesttransporten, gevolgd door;
  2. een of meer pilots, waarmee de werking van het nieuwe systeem in samenwerking met de sector wordt getest, op basis waarvan;
  3. het systeem breed uitgerold kan worden.


Invoering digitale mestbon
De uitkomsten van de test- en pilotfase zijn bepalend voor de wijze van invoering van het rVDM-systeem en minister Schouten verwacht dan ook dat rVDM na afloop van het mestseizoen 2021 voor alle ondernemers en transporten uitgerold wordt. Door de maanden na het uitrijseizoen, waarin relatief weinig mesttransporten plaatsvinden, te benutten voor de brede uitrol van het systeem naar alle ondernemers, kan het systeem in een relatief rustige periode op ieder bedrijf worden toegepast en kunnen eventuele kinderziektes worden verholpen voordat het uitrijseizoen in 2022 van start gaat.

Zorgvuldige invoering van groot belang
Invoering van het rVDM per 1 januari 2021 is als voorwaarde opgenomen in de derogatiebeschikking 2020-2021. Het afgelopen jaar is er volgens minister Schouten hard gewerkt om de regelgeving (Uitvoeringsregeling Meststoffenwet en Uitvoeringsbesluit Meststoffenwet) hierop aan te passen en de technische invoering van het systeem voor te bereiden. De voorgenomen wijzigingen in de regelgeving zijn in 2020 openbaar geconsulteerd en de binnengekomen reacties zijn verwerkt, na overleg met de diverse relevante sectororganisaties waaronder Cumela.

Op 16 november is de wijziging van de Uitvoeringsregeling Meststoffenwet ter notificatie aangeboden aan de Europese Commissie in Brussel. Een dergelijke notificatieprocedure duurt drie maanden en eindigt dus op 17 februari 2021. Minister Schouten schrijft in haar brief dat haar inzet is om de definitieve regelgeving het eerste kwartaal van 2021 te publiceren.
Uit de technische voorbereidingen voor invoering van het systeem is naar voren gekomen dat het niet verstandig is om het systeem nu in één keer voor de gehele mestmarkt in te voeren. Het gaat immers om een grootschalige systeemwijziging die enkele tienduizenden bedrijven en ca. een miljoen mesttransporten per jaar raakt en een forse verandering met zich brengt voor de werkwijze van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). Minister Schouten en uiteraard ook Cumela vindt het van groot belang dit in goede banen te leiden door middel van een zorgvuldige invoering.