bouwplaats

Intentieverklaring ‘Samen Doorbouwen In Onzekere Tijden’

Datum: 1 juni 2022
Laatst bijgewerkt: 7 juni 2022
Door: Nico Willemsen
Op 31 mei is in het Bouwberaad namens een groot aantal brancheorganisaties, opdrachtgevers en de ministers De Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening en Harbers van Infrastructuur en Waterstaat de intentieverklaring Samen Doorbouwen In Onzekere Tijden ondertekend.

In de intentieverklaring zijn de uitgangspunten vastgelegd hoe om te gaan met de kostenstijgingen die het gevolg zijn van de extreme prijsstijgingen en leveringsproblemen van materialen, grondstoffen en brandstof. Zodat risico’s worden verkleind, schade beperkt blijft en het werk doorgaat. Dit dient het belang van opdrachtgevers en opdrachtnemers.

Cumelavoorzitter Wim van Mourik: “Het is heel belangrijk dat we als gezamenlijke branches dit resultaat hebben bereikt. Hoewel ik liever nu al een concreet handelingskader had gezien. Ik vind het belangrijk dat onze ondernemers met hun opdrachtgevers de verbinding zoeken. Zodat de financiële gevolgen van de Oekraïnecrisis evenwichtig worden gedragen, en niet eenzijdig bij de ondernemer terecht komen. Het is nu van belang dat we doorpakken en voor iedere sector passende afspraken concreet maken. Daar blijft Cumela zich voor inzetten.”

Belangrijke vertrekpunten in de verklaring zijn dat:

  • het financiële risico niet eenzijdig bij één partij in de keten kan worden neergelegd;
  • opdrachtnemers en opdrachtgevers in goed overleg afspraken maken hoe om te gaan met de kostenstijgingen en leveringsproblemen;
  • contractpartijen in overleg treden hoe om te gaan met de gevolgen van de kostenstijgingen en de leveringsproblemen binnen bestaande contracten;
  • alle partijen in de keten in goed vertrouwen zullen werken aan het op gang houden van de bouwstromen.

In gesprek met opdrachtgevers
Met deze intentieverklaring op zak kunnen ondernemers nu al in gesprek met hun opdrachtgevers hoe om te gaan met de gevolgen van de kostenstijgingen en de soms stokkende materiaalleveranties.

Risico inventarisatie & Actieplannen
Nu de intentieverklaring een feit is moet er verder gewerkt worden aan concrete afspraken per deelmarkt. De urgentie hiervoor is groot en dat snappen alle betrokkenen. In de cumelasector wordt bijvoorbeeld de rekentool voor brandstoftoeslag al volop en dankbaar gebruikt. Maar ook andere kostenelementen verdienen in lopende en toekomstige contracten snel aandacht. Door een goede risico inventarisatie zullen deelmarkt specifieke actieplannen worden uitgewerkt. De samenwerkende branches onderzoeken nu samen met de ministeries BZK en IenW hoe dit verder vorm kan krijgen.

Lees hier het nieuwsbericht van de Rijksoverheid over de intentieverklaring.