Gewasbeschermingsmiddel bezemactie

Inleveractie restanten gewasbeschermingsmiddel Limburg, Overijssel en Flevoland

Datum: 8 september 2021
Laatst bijgewerkt: 22 november 2022
Door: Maurice Steinbusch
Loonwerkers in Limburg, Flevoland en Overijssel krijgen net als boeren de kans om anoniem eenvoudig en kosteloos de bezem door de middelenkast te halen. Niet meer toegelaten gewasbeschermingsmiddelen kunnen via een erkend afvalinzamelaar worden afgevoerd. Wil jij daar gebruik van maken meld je dan vóór half oktober aan. Het aantal deelnemers dat mee kan doen is beperkt.

Voor wie is deelname bedoeld?
De bezemactie is bedoeld voor alle sectoren, inclusief loonwerk, in Limburg en Flevoland en in Overijssel voor de plantaardige sector, loonwerkers en deelnemers aan Boeren voor Drinkwater. Als je eerder hebt meegedaan aan een bezemactie ben je welkom om je dit jaar opnieuw in te schrijven.

Aanmelden vóór half oktober 
Aanmelden voor de actie kan in Flevoland tot 17 oktober en in Limburg en Overijssel tot 24 oktober, kijk hiervoor op www.bezemdoordemiddelenkast.nl. Van september t/m november 2021 vinden de bezembezoeken plaats. 

Hoe werkt het?
Binnen een maand na je aanmelding neemt een gewasbeschermingsmiddelenadviseur contact met je op om een bedrijfsbezoek in te plannen. Je kunt bij aanmelding aangeven of je voorkeur hebt voor een bepaalde organisatie, zoals je vertrouwde adviseur. Tijdens het bedrijfsbezoek bekijk je samen met de adviseur de gewasbeschermingsmiddelenkast. Je ontvangt van de adviseur een zogenoemde ‘bezembon’, waarop het aantal kilogrammen af te voeren middelen staat vermeld. Dit is tevens je deelnamebewijs. Bij de acties in Flevoland en Overijssel worden de restanten vervolgens opgehaald door een afvalinzamelaar. In Limburg kan je de restanten inleveren bij een specifiek inleverpunt.
Let op: biociden, meststoffen, etc. vallen niet onder de ‘bezemactie’, alleen verouderde of niet-toegelaten gewasbeschermingsmiddelen worden afgevoerd. Lege verpakkingen en buitenlandse middelen vallen hier ook niet onder.

Meer informatie
Heb je vragen, opmerkingen of twijfel je over deelname? Kijk op www.bezemdoordemiddelenkast.nl of bel naar de ‘bezemfoon’: voor Limburg en Overijssel via (0345) - 470 745 en voor Flevoland via (0345) – 470 761. Je kan ook een e-mail sturen naar: [email protected], [email protected] of [email protected].

De actie wordt - in opdracht van de Provincie Limburg, Waterschap Limburg en Waterleidingmaatschappij Limburg, Provincie Flevoland, LTO Noord en Waterschap Zuiderzeeland, en Provincie Overijssel, Waterschap Vechtstromen, Waterschap Drents Overijsselse Delta en Vitens - uitgevoerd door CLM Onderzoek en Advies in samenwerking met regionale gewasbeschermingsadviseurs en teeltspecialisten. Daarnaast biedt STORL een tegemoetkoming in de afvoer- en verwerkingskosten. Alle organisaties werken op deze wijze samen aan een betere kwaliteit van oppervlaktewater én grondwater.