gps, John deere

Hulp van Europol geeft hoop

Datum: 16 juli 2020
Laatst bijgewerkt: 27 juli 2020
Door:
Cumela is blij dat ook Europol meewerkt aan het aanpakken van de diefstallen van GPS-systemen. "Maar we hebben vooral de steun van fabrikanten nodig", zo blijkt uit de woorden van Robert Sleutel, fabrikant Raven.

De landelijke eenheid die zich bezighoudt met de opsporing van de gestolen GPS-systemen blijkt al langere tijd samen te werken met Europol. "Het gaat hier om zogenaamde mobiele bandieten. omdat ze rondreizen," zo laat de politie weten. Het bleek namelijk dat ook in Frankrijk, Duitsland en Engeland GPS-systemen gestolen worden. "Zodra we met dit soort criminaliteit te maken krijgen zoeken we doorgaans de samenwerking met Europol."  

Concreet houdt het in dat landen de informatie delen over mogelijke verdachten, de modus operandi en andere informatie over verdachten. "Het is ook voor ondernemers een opsteker om te horen dat dit op Europese schaal aangepakt wordt", zegt Marcel Elferink, van Cumela. "We hebben al vaker te horen gekregen dat er aanwijzingen zijn die wijzen in de richting van Oost-Europa, maar we hebben meer nodig dan aanwijzingen." Bij een diefstal loopt de schade dan ook al snel op naar tienduizenden euro's per bedrijf. "Het is goed dat er een landelijke eenheid is die ook nog eens met Europol samenwerkt, maar er is meer nodig om de dieven te ontmoedigen", zegt Elferink. 

Fabrikanten in beweging brengen
Daar sluit Raven zich bij aan. Vanaf vrijdag 17 juli kan Grondig 6 op de mat vallen en daarin wordt uitgebreider op het onderwerp ingegaan. Hier oppert Sleutel er misschien gedacht moet worden aan een encryptie die een systeem deactiveert als hij na een diefstal weer online komt. "Een soortgelijk systeem bestaat al voor laptops." Het is daarom nodig dat ook fabrikanten stappen gaan zetten.     

Abonnement of proefnummer?

Wil je graag een proefnummer of abonnement ontvangen? Stuur dan een e-mail met je contactgegevens naar [email protected]. Een abonnement kost 95 euro per jaar (excl. btw) binnen Nederland en 145 euro per jaar (excl. btw) buiten Nederland. Voor collectieve abonnementen is de prijs op aanvraag.