trekkers actiedag

Hoe staan wij tegenover de huidige stikstofacties?

Datum: 1 juli 2022
Laatst bijgewerkt: 1 juli 2022
Door: Hans Verkerk
Na de teleurstellend verlopen stemmingen in de Tweede Kamer verharden de (protest)acties zich momenteel. Demonstreren is een recht voor iedere inwoner van Nederland en dus ook voor de agrarische sector en voor cumelabedrijven. Maar hoe staan wij hier als brancheorganisatie tegenover en wat vindt ons Verenigingsbestuur van de huidige acties?

Afgelopen donderdag 30 juni 2022 heeft ons Verenigingsbestuur gesproken over de stikstofacties. Zij spreken zich duidelijk uit tegen acties die over de grenzen van de wet gaan. Demonstreren is prima, maar doe het wel publieksvriendelijk, waardig en respectvol. Uiteindelijk is het aan ieder zelf om te beslissen wel of niet mee te doen en zo ja, aan welke acties je je (bedrijf) wel of niet wilt verbinden. We moeten ervoor zorgen dat we niet met de rug naar de maatschappij komen te staan. Meedoen aan de rode (boeren)zakdoekactie is bijvoorbeeld een sympathieke manier om de boeren een hart onder de riem te steken. Zo’n eenduidig signaal maakt uiteindelijk veel meer los dan het blokkeren van wegen of bedrijven.

Demonstreren is prima, maar doe het wel publieksvriendelijk, waardig en respectvol 

Wat doen wij vanuit Cumela?

Vanuit Cumela zetten wij in op het krijgen van perspectief voor onze eigen sector en voor onze opdrachtgevers. Allereerst voor onze agrarische opdrachtgevers, maar ook voor andere opdrachtgevers zoals overheden, bouwbedrijven en natuurorganisaties. Een specialist vanuit Cumela zit in de kerngroep Stikstof van VNO-NCW. Naast de strategie voor de nationale stikstoflobby, sturen we daar ook op het in gesprek komen met alle partijen om tot een oplossing te komen voor de stikstofproblematiek. Gelukkig ziet de Tweede Kamer ook de noodzaak om in gesprek te gaan. Daarom wordt er een bemiddelaar aangesteld die het gesprek tussen de overheid en landbouwsector op gang moet brengen.

Alleen door met elkaar in gesprek te gaan komen er oplossingen

Oplossingen en perspectief

Of je nu wel of niet gelooft in de schadelijke gevolgen van stikstof in de natuur: een stikstofprobleem is er in ieder geval ten aanzien van de juridische eisen aan natuurvergunningen. Het heeft daarmee weinig zin om te discussiëren wie er schuldig is aan deze problematiek. We moeten de schouders eronder zetten en op zoek naar een oplossing met perspectief voor de agrarische sector en de rest van de maatschappij. Daarom ondersteunen wij het voorstel van de Tweede Kamer om een bemiddelaar aan te stellen tussen de overheid en de landbouwsector van harte. Dat is een goed idee, want alleen door met elkaar in gesprek te gaan komen er oplossingen.