Fabriek Hitachi

Hitachi wil meer maatwerk en sluit Oosterhout

Datum: 29 mei 2020
Laatst bijgewerkt: 29 mei 2020
Door: Toon van der Stok
De Hitachi fabriek in Oosterhout waar compacte machines worden gebouwd wordt gesloten. Ook de assemblage van standaardmachines verdwijnt uit Amsterdam. Die productielocatie blijft wel, want daar zullen vooraan alle machines met bijzonder opbouw worden gemaakt. Het is onderdeel van het plan van Hitachi om meer maatwerk te gaan bieden.

Met de deze week aangekondigde reorganisatie wil Hitachi beter in kunnen spelen op de toenemende vraag naar speciale machines in Europa. Tegelijk wil ze de schaalvoordelen benutten die het heeft om machines centraal te produceren. Dat is volgens woordvoerder Coen Staal van Hitachi goedkoper dan de besparing die nu wordt bereikt door machines in onderdelen naar Europa te sturen en daar in elkaar te zetten. “Weliswaar vervoer je meer lucht als je een complete machine in een container zet, maar het is toch goedkoper om ze centraal te produceren en dan direct naar de juiste markt te sturen. Nu gaan onderdelen eerst naar Amsterdam en Oosterhout om dan weer verder verstuurd te worden naar bijvoorbeeld Finland.” Dat kan volgens Hitachi goedkoper door ze centraal in een gespecialiseerde fabriek te bouwen. “Want hoewel Japan zeker geen lagelonenland is, blijkt het toch goedkoper om ze centraal te bouwen en dan rechtstreeks naar de juiste markt te verschepen.”

fabriek Hitachi Oosterhout

Speciale machines
Het gevolg van deze beslissing is dat de fabriek in Oosterhout waar de mini’s van Hitachi worden gebouwd in de loop van 2021 wordt gesloten. Ook in Amsterdam wordt de assemblage van de grote standaardmachines voor de Europese markt beëindigd. Deze fabriek gaat Hitachi inrichten op het assembleren van speciale machines. Want hoewel machines al in 80 verschillende configuraties geleverd kunnen worden, neemt volgens Hitachi de vraag naar speciale uitvoeringen toe. Op deze manier wil het klanten veel meer maatwerk af fabriek gaan leveren.

Voor de speciale wensen van klanten wordt Amsterdam de gespecialiseerde vestiging die deze machines bouwt voor alle klanten in Europa die een afwijkende versie bestellen. Denk aan een lange giek die in Nederland veel wordt gevraagd of een extra kachel voor een Finse machine.  Daarbij gaat het om alle machines die Hitachi op de Europese markt levert.  Staal; “In dat geval bouwen we de machine wel weer helemaal op in Amsterdam. Dat voorkomt dat je voor een speciale uitvoering eerst een giek moet verwijderen en dan door een langere vervangt. Of dat je een de cabine moet verwijderen om een extra kachel voor een Finse klant te plaatsen.”

Fabriek Hitachi

Onderdelen blijven in Oosterhout
Hitachi verdwijnt niet helemaal uit Oosterhout want daar blijft het centrale onderdelenmagazijn voor de Europese markt gevestigd. Een deel van de werkgelegenheid zal wel verdwijnen uit Oosterhout. In totaal verwacht Hitachi dat door deze ingreep ongeveer 115 arbeidsplaatsen verloren gaan. De komende tijd wordt met de bonden onderhandeld over een sociaal plan en probeert Hitachi met de betrokken personeelsleden een passende oplossing te vinden. Bijvoorbeeld door het vinden van ander werk binnen het bedrijf of door outplacement. Tegelijk worden de medewerkers in Amsterdam omgeschoold om in te kunnen spelen op het bouwen van afwijkende uitvoeringen van standaardmachines. De bedoeling is dat de complete reorganisatie in 2021 is afgerond.