Op deze pagina vind je een aantal handig downloads

Help mee een tweede lockdown te voorkomen

Datum: 28 september 2020
Laatst bijgewerkt: 23 januari 2024
"We moeten alles op alles zetten om te voorkomen dat we straks te maken krijgen met een lockdown", zegt onze directeur Janneke Wijnia-Lemstra in navolging van de oproep vanuit VNO-NCW en MKB-Nederland. "Gelukkig zijn veel van onze leden hier al serieus mee bezig, want een tweede lockdown kan ook voor onze sector grote consequenties hebben."

"Alles uit de kast om een tweede lockdown te voorkomen" en dat is nodig zo blijkt wel uit het oplopende aantal besmettingen in Nederland. "Daarom hebben VNO-NCW en MKB-Nederland een campagne opgezet om alles op alles te zetten en te proberen een verdere stijging tegen te gaan", zegt Wijnia-Lemstra. "Ook wij roepen onze leden en hun werknemers op de gedragsregels te gebruiken en ook andere aan te spreken daarop wanneer ze zien dat mensen zich er niet aan houden."

Handige downloads
"Het is voor onze sector al spannend of er de komende tijd genoeg nieuwe werken op de markt komen om iedereen aan het werk te houden. Een tweede lockdown zou daar geen positief effect op hebben en dan is de kans groot dat ook onze bedrijven klappen gaan krijgen, wat weer gevolgen kan hebben voor medewerkers en uiteindelijk de lokale economie. Ik vraag iedereen daarom: let op en houd je aan de gedragsregels!" Wijnia-Lemstra is blij te merken dat veel ondernemers hier al bewust mee bezig zijn. "Dat merken we aan de vraag naar materialen die helpen de medewerkers te beschermen. Speciaal hiervoor hebben we een pagina met handige downloads."   

Ook vanuit VNO-NCW en MKB-Nederland komen nog een aantal handige tips.

1. Wat kunnen we zelf doen als ondernemers? 
Bedrijven kunnen een belangrijke rol spelen in het beïnvloeden van het gedrag van Nederlanders. Bedrijven, winkels, bouwlocaties en bijvoorbeeld fabrieken zijn immers plekken waar veel mensen elkaar treffen. Brancheverenigingen en sectoren hebben daarom voor de zomer met succes gewerkt aan tientallen goede sectorprotocollen om de 1,5 meter regel en andere hygiëneregels zo werkbaar mogelijk te maken en medewerkers en klanten houvast te geven. Omdat we merken dat de aandacht is verslapt roepen we iedereen weer op de 
protocollen strikt na te leven. 

Geef deze signalen af op je eigen bedrijf: 

  • zorg dat werknemers met klachten écht thuis blijven. 
  • waar maar enigszins mogelijk wordt thuis gewerkt. 
  • zorg dat werknemer, klanten en bezoekers 1,5 meter afstand houden. 
  • spreek je werknemers, klanten en bezoekers aan op naleving van de maatregelen. 
  • zorg dat de maatregelen tegen verspreiding van het virus goed zichtbaar zijn en blijven (markering op de vloer, kuchschermen bij de kassa of balie e.d.). 
  • gebruik de handreiking die wij voor je gemaakt hebben. Je vindt ze onder meer bij de handige downloads en het onderwerp: Coronavirus en personeel'. 


Wat doen VNO-NCW en MKB-Nederland voor je?
"Wij blijven er bij het kabinet op aandringen dat alle beschikbare test- en labcapaciteit zo spoedig mogelijk wordt gecontracteerd. Wij helpen daar met onze achterban intensief aan mee door voor het ministerie contacten te leggen met leveranciers en ook menskracht aan te bieden om opschaling voor elkaar te krijgen", aldus de belangenbehartigers.  

Verder moet grote haast worden gemaakt met het beoordelen van reeds beschikbare sneltesten en andere testen. Daarmee kunnen veel meer corona-besmettingen opgespoord worden én kan de samenleving opengehouden worden. VNO-NCW: "De kosten ervan zijn niets vergeleken met de miljarden schade die de samenleving oploopt als we het aantal besmettingen geen halt weten te toe te roepen. Wij onderzoeken de mogelijkheid van een snelle introductie van sneltesten via bedrijven." 

De organisaties geven verder aan: "uit onderzoek onder onze leden blijkt sprake van sterk groeiende onrust over de lange wachttijden bij de GGD-en. De helft van onze leden ziet dit als het allergrootste knelpunt in de huidige crisis. Wij adviseren je om zo nodig met jouw arbodienst contact op te nemen zodat zij gericht kunnen adviseren. We hebben het kabinet gevraagd om werkgevers te compenseren voor de grote kosten van loondoorbetaling bij quarantaine."