bouwplaats

Groene Groeiers hebben oplossingen voor stikstofproblematiek

Datum: 11 december 2020
Laatst bijgewerkt: 11 december 2020
Door:
De Groene Groeiers presenteerde afgelopen week veertien innovatieve oplossingen om stikstofuitstoot te reduceren in de landbouw, bouw en industrie. Deze groep ondernemers werkt in samenspraak met VNO-NCW, brancheorganisaties (waaronder Cumela) en de overheid aan producten die er aan bijdragen dat de uitstoot van stikstof in Nederland minder wordt. Uit vijftig oplossingen zijn de veertien meest kansrijke gekozen. Deze werden op 3 december gepresenteerd.

In het onderstaande filmpje stellen de veertien ondernemers zichzelf voor en vertellen ze op welke manier zij een bijdrage willen leveren aan de reductie van stikstofuitstoot:

Nederland op slot
“Heel Nederland staat qua investeringen op slot vanwege de stikstofproblematiek en om dat weer los te krijgen moeten er stikstof reducerende producten komen, zodat mensen weer gaan investeren,” Legt André de Swart, adviseur bedrijfskundige zaken bij Cumela, de huidige situatie uit. Hij is te spreken over het project de Groene Groeiers, omdat het verschillende partijen met duurzame ondernemers in contact brengt die kennis van zaken hebben.

Waterstof
Zelf schoof De Swart tijdens de online presentatie van veertien innovatieve oplossingen aan bij een versnellingstafel waar de mogelijkheden van waterstof besproken werden. “Daar zaten twee bedrijven waarin ondernemers aan het pionieren zijn met bijvoorbeeld het maken van waterstof die beschikbaar kan worden voor cumelabedrijven,” vertelt De Swart. Hij legt uit dat het gebruik van waterstof als brandstof ervoor kan zorgen dat bouwactiviteiten weer mogelijk worden. “Daar heeft de cumelasector indirect voordeel van, omdat er dan meer opdrachten binnen komen.” Wanneer waterstof goedkoper wordt denkt De Swart dat dit een interessante oplossing kan zijn voor de stikstofproblematiek.

Meer weten over het project Groene Groeiers? Bezoek dan hun site.