kabels en leidingen

Gemeenten laks in naleving CROW-richtlijnen

Datum: 1 juli 2020
Laatst bijgewerkt: 1 juli 2020
Door: Nico Willemsen
Nederlandse gemeenten zijn nog te laks in de naleving van CROW-richtlijnen. Tot deze conclusie komt Reporter Radio in een reportage over graafschade die afgelopen zondag werd uitgezonden op Radio 1. Robert-Jan Looijmans van Agentschap Telecom stelt in de uitzending dat ze bij het agentschap nog geen opdrachtgevers hebben kunnen vinden die ‘CROW-proof’ zijn.

Reporter Radio geeft aan dat gemeenten niet op de hoogte zijn van hun taken als opdrachtgever. De gemeente Waterland verwacht bijvoorbeeld dat er zorgvuldig wordt gewerkt bij graafwerkzaamheden. Volgens hen betekent dit dat grondroerders en aannemers goed onderzoek moeten doen naar de ligging van kabels en leidingen. Dit komt niet overeen met de richtlijnen van de CROW-500. Hierin wordt juist aangegeven dat het in beeld brengen van ligging van kabels en leidingen een taak van de opdrachtgever is.

Wetswijziging 
Nico Willemsen, beleidsmedewerker Grondverzet en Cultuurtechniek bij Cumela, komt ook aan het woord in de uitzending. Hij stelt vast dat er niks verandert als de wet niet gewijzigd wordt: ‘Zolang we die schade alleen maar laten lopen langs het privaatrecht en de gedachte hebben het is toch gedekt door de verzekeraar verandert er helemaal niets.’

In 2018 waren er 40.000 gevallen van graafschade in 2018 volgens het Agentschap Telecom. Het aantal schadegevallen is gestegen ten opzichte van 2017. Toen liepen grondroerprojecten zo’n 33.000 keer schade op. Het aantal schadegevallen in 2019 zijn nog niet bekend.

Wil je de uitzending van Reporter Radio over graafschade terugluisteren?
Klik dan op deze link.