kabels en leidingen

Gemeente moet regie nemen

Datum: 29 november 2017
Laatst bijgewerkt: 3 maart 2020
Door: Toon van der Stok
Gemeenten moeten bij rioleringswerkzaamheden veel meer energie steken in een goede voorbereiding. Zij moeten in het voortraject zorgen voor een goede informatie-uitwisseling tussen netbeheerders en grondroerders. Door als gemeente de regierol te pakken, zijn veel graafschades te voorkomen.

Deze boodschap aan de gemeenten kwam deze week naar voren tijdens het GPKL*-seminar ‘Omgevingswet en de ondiepe ondergrond’ in Ede. Daar werd de publicatie ‘Graafschade voorkomen bij complex rioleringswerk’ gepresenteerd en aangeboden aan Steven Adriaansen, voorzitter van het Gemeentelijk Platform Kabels en Leidingen.  Het advies kwam tot stand door de samenwerking tussen het KLO**, waar Cumela deel van uitmaakt, Stichting RIONED*** en Enexis. Zij constateren dat alle betrokkenen meer energie moeten steken in het onderling afstemmen van werkzaamheden die voorafgaan aan werkzaamheden aan het riool.

Veel graafschade bij rioleringswerk
Eén op de vijf graafschades in Nederland ontstaat met het oog op rioleringswerkzaamheden. Hierbij is meer kans op graafschade vanwege de omvang van rioleringsprojecten, de diepe ligging midden in de weg en de beperkte ruimte in de grond van oude wijken. Uit onderzoek van rioolgerelateerde graafschades van Enexis blijken drie belangrijke achterliggende oorzaken, namelijk onjuiste of onvolledige informatie, verouderde kabels en leidingen en tijdsdruk. Vooral om dit laatste punt te voorkomen, is het dus noodzakelijk dat gemeenten bij de voorbereiding van werkzaamheden aan het riool tijdig de aanwezige kabels en leidingen in kaart brengen. Dit loopt parallel met de nieuwe CROW 500-richtlijn.
Een tweede zeer dringend advies in de publicatie is dat netbeheerders, gemeenten en grondroerders met elkaar striktere afspraken maken over planning en het delen van informatie. De gemeenten moeten daarbij hun regierol naar behoren invullen en voldoende menskracht inzetten. Van alle betrokkenen vraagt dit zowel praktisch overleg als elkaar (leren) kennen en vertrouwen.
Lees de bijgevoegde publicatie ‘Graafschade voorkomen bij complex rioleringswerk’.

Gemeenten en rioolwerkzaamheden
Nico Willemsen, sectiesecretaris van de sectie grondverzet en cultuurtechniek van Cumela, adviseert cumelaondernemers om de handschoen actief op te pakken. “Ben jij betrokken bij rioolwerkzaamheden of weet je dat die in de planning zijn, wijs dan de betrokken gemeente ook op deze afspraken. Het helpt om ons gezamenlijk doel, minder graafschades en efficiënter werken, te realiseren.”

Meer informatie over deelnemende partijen:
* GPKL: Gemeentelijk Platform Kabels en Leidingen, www.gpkl.nl
** KLO: Kabel en Leiding Overleg, www.kabelenleidingoverleg.nl
*** Stichting RIONED: www.riool.net

Meer informatie
Heb je vragen over dit of een ander onderwerp? Neem gerust contact op met de Cumela Ondernemerslijn via (033) 247 49 99 of [email protected].