bietenrooier

Fors minder suiker

Datum: 12 juni 2020
Laatst bijgewerkt: 12 juni 2020
Door: Toon van der Stok
De suikeropbrengst zal komend jaar fors lager zijn verwacht Suiker Unie. Op basis van de huidige groeiomstandigheden ramen ze de opbrengst op 13 ton suiker per ha. Dit is ruim 1 ton lager dan vorig jaar. Samen met een kleiner areaal in Europa zal dit leiden tot fors minder suiker.

Met name in Zeeland, maar ook in andere gebieden met zware klei zijn er maar weinig percelen te vinden met een voldoende plantaantal. Een groot deel kent een slechte stand omdat het zaaizaad door de droogte ofwel niet is gekiemd ofwel na het kiemen is verdroogd.
Op de lichte grond kampten telers ook met problemen als gevolg van stuiven en nachtvorst. Maar ook daar veroorzaakt de droogte schade. De regenval van het afgelopen weekend biedt wel enig soelaas, maar is nog veel te weinig om tot een normale situatie te komen.

Door deze grote verschillen en de bijzondere omstandigheden is het moeilijk om een goede opbrengstprognose te geven. Vooralsnog gaat Suiker Unie uit van circa 13 ton suiker per hectare, dus flink lager dan het meerjarig gemiddelde van ruim 14 ton per hectare. De prognose is echter nog onzeker vanwege het nog lange groeiseizoen en kan nog veranderen. Met name het al of niet aanhouden van de droogte zal een cruciale factor zijn.
Vrijwel in de gehele EU zijn door de droge voorjaarsomstandigheden de opbrengstverwachting getemperd. Bijna alle landen verwachten een lager dan gemiddelde suikeropbrengst per hectare. Samen met een in de EU lager areaal van -3% is de verwachting van de suikerproductie dus aanzienlijk lager zal zijn dan normaal.